Datum objave: 14. Lipanj 2016

Nezavisna lista Stipe Petrine: cilj treće opcije je ubiti volju birača!

Šibenik News
Šibenik News

Nezavisna lista Stipe Petrina, načelnika Općine Primošten u priopćenju medijima osvrnula se na aktualnu političku sliku Hrvatske s reminiscencijom na 2011. godinu kada je popularna bila njihova krilatica 'Isto sranje drugo pakovanje'.

 

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

 

NEZAVISNA LISTA STIPE PETRINA 2011. godine krilaticom „Isto sranje drugo pakovanje“ upozorila je javnosti da su sve razvikane političke opcije, zajedno sa svojim satelitima, praktički ista stvar.


Da je tomu tako proizlazi i iz ove politički „bolesne situacije“. Dana 18. svibnja 2016. godine SDP uputio je Saboru zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarko. Nedugo nakon toga uslijedio je poziv premijera Oreškovića za ostavkama Petrova i Karamarka. Potom je uslijedio HDZ-ov zahtjev za opozivom predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića.


U svakom slučaju, HDZ je tu u prednosti jer ima predsjednika Sabora. (Prva stvar koju sam nakon izbora predložio MOST- u je da mora bez obzira na koju se stranu opredijelio uzeti mjesto predsjednika Sabora. Sjetite se Podolnjaka i uskraćivanja podrške Bože Petrova upravo svom kandidatu u Saboru ), sada vidimo i zašto.


Temeljem Poslovnika o radu hrvatskog Sabora jasno je da je u rukama predsjednika Reinera odluka o tome da li će se prije glasovati o Karamarkovoj ili Oreškovićevoj političkoj sudbini. Međutim jedno je jasno, HDZ će učiniti sve da se izbjegne glasovanje o opozivu Karamarka. Taj posao, za stranku rutinski odradit će HDZ-ov predsjednik Sabora.


Mene (ne)začuđuje pasivan stav SDP- a i dvoličnog MOST -a koji se po svemu sudeći, na svaki način i pod svaku cijenu - pa čak i cijenu novih izbora, ipak i nakon svega 1. potpredsjednika Vlade Karamarka iako kompromitiranog ipak žele sačuvati u političkom životu. Zašto SDP inzistira da se prvo glasa o povjerenju Oreškoviću? Da spasi Karamarka od opoziva? Zašto MOST ne inzistira na tome nego se zadovoljava samo izjavama potpore Oreškoviću?


Jasno je da bi opoziv Tomislava Karamarko bio više nego jasan signal HDZ-u da je vrijeme za promjenu prvog čovjeka te stranke (bez obzira na činjenicu da je Karamarko reizabran na mjesto predsjednika stranke kao jedini kandidat). No jasno je da bi promjenom na čelnom mjestu HDZ ovog prvog čovjeka imalo za posljedicu i na SDP jer ne smijemo zaboraviti da je samo ovakav HDZ s ovakvim predsjednikom kao prvim čovjekom HDZ a na izborima 2015. godine spasio SDP od izbornog debakla.


Jednaka je stvar sa MOST-om, kada bi HDZ bio sve ono što sa Karamarkom nije tada ne bi bilo potrebe za MOSTom.


Iz svega navedenog slijedi logičko i zdravorazumsko pitanje; jesu li SDP i MOST u službi spašavanja Karamarka odnosno mogu li postojati jedni bez drugih. Jesu li svi isti!?


Mišljenja sam da bez obzira što bi opozivom premijera Orešković bilo suvišno raspravljati o opozivu Tomislava Karamarka da (jer bi u tom slučaju došlo do pada Vlade) i dalje držim da bi bilo dobro vidjeti tko je tko na političkoj sceni i iz tih razlog nužno je da se prvo glasuje o opozivu T. Karamarka čisto radi političke higijene i eventualno razotkrivanja „duplih igrača“ u ovom 8. sazivu Sabora.


Ipak danas je jasno i da se Karamarko i Milanović združeno spremaju na nove izbore kao najizglednijem raspletu ovog lošeg političkog pokusa. Ako isti budu u srpnju jasno je da će zbog vrućine, razočaranosti i posvemašnje pasivnosti glasača pravi pobjednici novih izbora opet biti ove dvije stranke upravo radi njihovih zavisnih članova koji će disciplinirano izaći na izbore dok će ostatak u MOST razočaranih birača ove izbore preskočiti. Mogu se obistiniti predviđanja iz anketa o uspjehu Živog Zida, ali što se sa time dobija ???

Umjesto jednoga MOST-a sada bi imali čak dva ! Kakva bi tek tada politička zavrzlama nastala, kada ne bi htio nitko sa nikim ! Što bi preostalo ? Velika koalicija HDZ i SDP i malo političkog dekora MOST-a i Živog Zida? Ako je tome tako a jeste , čemu onda trošiti novac za izbore nije li bolje tu koaliciju napraviti odmah ?


Međutim ono što je najvažnije u cijeloj ovoj političkoj konstelaciji je razotkrivanje meni odavno jasne političke agende - uništavanja bilo kakvog „trećeg“ političkog puta.


Most nikada nije bio stvoren s ciljem da postane istinski treći put, njegovi tvorci pa i sam Petrov nikada to nisu ni krili. Jednostavno ostali su zatečeni brojem osvojenih mandata i činjenicom koliko biračko tijelo istinski želi promjene u političkom životu RH. Njihova uloga je bila u tome da „zgade biračima“ svaku pomisao na „treći put„ i da zatru ikakvu ideju o formiranju nezavisne političke scene i da se dade barem 2-3 izborna ciklusa mira političkom polaritetu HDZ-a i SDP-a. Stvar potpuno ista kao i sa Živim zidom, samo što se to sada ne vidi ali vidjet će se poslije eventualnih izbora ako ne dođe do preslagivanja.


U političkom rukavu uvijek je dobro imati „skrivenog asa, onoga koji će ostaviti dobar dojam u javnosti i osigurati kozmetičke promjene bez ijedne stvarne promjene . Sjetimo se, takvi su bili Laburisti, Orah, Ivan Grubišić, Most a sutra i Živi zid i tako stalno. Jedina konstanta nažalost su HDZ i SDP !
Vidjet ćemo jesu li u tome uspjeli.


Dokaz tome je de facto kolaboracionistički stav Zorana Milanovića koji je 7. lipnja izjavio “Ovo je čisto sramoćenje, ovo je čista blamaža. Ono što definitivno u Hrvatskoj politici ne postoji je neki treći put, to sada konačno vidimo. Ljudi će morati odlučiti kome dati povjerenje za vođenje države”.


Eto, da sve govori u prilog tezi da je dvostranačje u Hrvatskoj planirano jednako kako su planirani neki treći putevi, mostići i zidići, (rekli bi zlobnici) jasno je i iz ove Milanovićeve izjave.


Samo Zoran zaboravlja, da nestranački nezavisni treći i jedini politički put ipak postoji u Hrvatskoj i za razliku od dvostranačja na nacionalnoj razini jako je kontinuirano uspješan na lokalnoj razini ali se ne reklamira na velika zvona! Pitate se zašto pa baš iz razloga jer je apsolutno politički neovisan od „mračnih centara moći „ koji već je svima jasno 25 god. razaraju i pljačkaju RH i proizvode treće opcije kojima je u cilju samo ubiti volju birača.


Mi smo tu slobodni i neovisni još od 2001. godine i ostajemo i dalje! Nadam se da će moji istomišljenici diljem Hrvatske „poludjeti“ i uistinu izabrati treći put koji će stvarno biti neovisan i koji neće biti ničiji projekt već će zaista biti u funkciji građana i RH.

Iz kategorije: Županija info