Datum objave: 07. Travanj 2016

PORUKA VLADI I MINISTARSTVIMA: Kninski branitelji žele da bolnica 'Kninski ponos' ostane državna

Šibenik News
Šibenik News

Tomislav Čolak u ime Koordinacije braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina šalje otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvu zdravlja te Ministarstvu branitelja RH u kojem stoji:

 

''Vlada RH na današnjoj sjednici je donijela odluku o obustavi postupka sanacije za određen broj bolnica, među kojima je i Opća i veteranska bolnica „ Hrvatski ponos“ Knin.


Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina smatra da to nije dobra odluka što se tiče Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos„ , iz razloga što je bolnica već više od jedne godine i veteranska bolnica tj. bolnica za liječenje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s područja čitave južne Hrvatske. Svakog dana očekujemo da će se i veteranski odjel u bolnici staviti u funkciju, što će znatno poboljšati zdravstvenu skrb hrvatskih branitelja.


Podsjećamo vas da je prema zajedničkoj rang-listi svih bolnica u RH od prije dvije godine kninska bolnica bila na začelju liste uspješnosti, a radi se i o bolnici četvrte kategorije.


Teško je očekivati da će šibensko-kninska županija, koja je jedna od manjih županija u RH, moći financirati dvije bolnice u županiji, šibensku i kninsku.


Područje na kojem se nalazi kninska bolnica je područje posebne državne skrbi, pa je i to još jedan razlog da se Opća i veteranska bolnica „ Hrvatski ponos „ ostavi pod skrbi države.


Od vas , gospodo, tražimo da još jednom analizirate odluku o obustavi postupka sanacije Opće i veteranske bolnice „ Hrvatski ponos „, te da pod svaku cijenu bolnicu ostavite pod skrbi središnje države, odnosno Ministarstva zdravlja.


U kninsku bolnicu je potrebno još mnogo ulagati kako bi ona postala respektabilna zdravstvena ustanova, jer se u kninsku bolnicu zadnjih dvadeset godina malo ulagalo, a ista je nakon VRO Oluje ostala bez velikog dijela raznih dijagnostičkih aparata, koji u tom trenutku nisu bili potrebni bolnici.


Opću i veteransku bolnicu „ Hrvatski ponos „ treba ostaviti pod ingerencijom Ministarstva zdravlja, koje treba posebnu pažnju posvetiti kninskoj bolnici, kako u dijagnostičkoj opremljenosti, tako i u kadrovskoj, te stvoriti preduvjete da to bude respektabilna zdravstvena ustanova kako i priliči njenom nazivu Hrvatski ponos.


U rješavanje statusa kninske bolnice pozivamo da se uključi i Ministarstvo hrvatskih branitelja , jer je to bolnica namijenjena i liječenju hrvatskih branitelja s područja južne Hrvatske, te je potrebno dodatno proširiti kapacitete bolnice, a za to postoje izvrsni infrastrukturni uvjeti.


Potrebno je, gospodo, samo malo dobre volje, i senzibiliteta prema područjima koja su najviše stradala u hrvatskom domovinskom ratu, a naročito prema hrvatskim braniteljima koji očekuju da bolnica koja je namijenjena njima bude i pokazatelj odnosa Vlade RH prema hrvatskim braniteljima i njihovim zdravstvenim problemima, najčešće uzrokovanim njihovim sudjelovanjem u obrani Domovine.''

Iz kategorije: Županija info