Datum objave: 12. Veljača 2016

Županija dobila 234 tisuće kuna bespovratnih sredstava za zaštitu od šumskih požara

Šibenik News
Šibenik News

 

Iz Fonda za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini odobreno je 234 tisuće kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje EU projekta „Holistički model integralne zaštite od šumskih požara“ – HOLISTIC, kojeg provodi Šibensko-kninska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Navedeni iznos ujedno je i maksimalni mogući iznos koji je Županija mogla dobiti putem Javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

HOLISTIC je strateški projekt financiran iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA ADRIATIC - Jadranska prekogranična suradnja, u kojem Šibensko-kninska županija u suradnji s Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije sudjeluje kao projektni partner. U projektu sudjeluje ukupno 20 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke.

Ukupni budžet HOLISTIC projekta iznosi 9.363.801,29 €. Raspoloživi budžet za Šibensko-kninsku županiju iznosi 395.624,58 €, od čega Europska unija sufinancira 85% cjelokupnog iznosa, dok se dobivenim sredstvima Fonda sufinanciranje Županije smanjilo s 15% na 6%.

Cilj HOLISTIC projekta, koji je započeo u listopadu 2013. godine a traje do rujna 2016. godine, je podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući Prekograničnu suradnju jadranskog područja.

Svrha je ovog projekta primijeniti skup mjera za prevenciju šumskih požara i implementirati učinkovit sustav nadzora nad šumskim požarima. Time će se ojačati suradnja prekograničnih partnera, unaprijediti infrastruktura u domeni nadzora požara te urediti sustav za otkrivanje požara na prekograničnom području.
 

Iz kategorije: Županija info