Datum objave: 09. Veljača 2016

Goran Pauk:Spremni smo prihvatiti reforme u smjeru decentralizacije

Šibenik News
Šibenik News

Gostujući u emisiji 'Studio 4', šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk komentirao je rezultate istraživanja pod nazivom Što građani misle o županijama? uoči istoimene tribine.

 

Županije su funkcionalne cjeline i upravo zbog toga nam ne treba regionalni preustroj za koji se zalaže Most, rekao je Goran Pauk. Spremni smo prihvatiti reforme koje će ići u smjeru decentralizacije, a istraživanje smo naručili kako bismo spoznali što građani misle, koje su to najvažnije mjere za uštedu na državnoj razini i racionalizaciju državnog proračuna.

 

Prema istraživanju, za ukidanje županija samo je 10% građana, dok čak 29% njih smatra da se pri provođenju mjera uštede treba ići na smanjivanje broja ministarstava, 22% smatra da treba provesti učinkovitu decentralizaciju, a 16% da treba povećati donošenje odluka na lokalnoj razini. Čak se 53% ispitanika protivi pripajanju njihove županije nekoj drugoj kako bi nastala nova regija. Županije su jedinice regionalne uprave koje najuspješnije privlače novac iz fondova EU-a.

 

Kada je riječ o stajalištu oporbe vezano za ukidanje županija, osobito onom najveće oporbene stranke SDP-a, tvrdi da nemaju čvrstu politiku, što se najbolje vidi kod Zorana Milanovića koji je dugo tvrdio da je za regionalizaciju, a onda se neposredno prije parlamentarnih izbora predomislio. Ipak, uvjeren je da su osobe poput Zlatka Komadine apsolutno protiv ukidanja. Hrvatska treba jaču decentralizaciju i novu, kvalitetniju raspodjelu funkcija, istaknuo je.

 

Na pitanje je li možda on novi ministar branitelja, odgovorio je da će na to mjesto doći osoba koja to zaslužuje, a tko će to biti, odlučit će premijer Orešković zajedno s Karamarkom i Petrovom.

 

Izvor: HRT

Iz kategorije: Županija info