Datum objave: 28. Studeni 2015

Prijava i odjava turista preko informacijskog sustava eVisitor kreće 1. siječnja

Šibenik News
Šibenik News

 

Više od 60.000 pružatelja usluga smještaja i oko 300 turističkih zajednica bit će od početka 2016. Godine uključeno u informacijski sustav eVisitor. Sustav služi prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima na području Republike Hrvatske. Preko njega će se obavljati prijava i odjava turista, obračun i kontrola naplate boravišne pristojbe te obrada i analiza podataka.

Korisnici sustava će, uz najviši odmak od 24 sata koliko iznosi zakonom propisan rok za prijavu turista, raspolagati s podacima o stanju turista na njihovom području.
Sustav će biti dostupan besplatno svim korisnicima preko interneta kao internetska aplikacija bez potrebe za instaliranjem na računalo. Za pristup je potrebno imati lozinku koju pružatelji smještaja mogu dobiti u područnoj turističkoj zajednici, gdje moraju i predočiti dokumentaciju o registraciji smještaja. To se najviše odnosi na male privatne odnosno iznajmljivače obiteljskog smještaja jer će veliki, pa i manji hotelski sustavi to moći napraviti putem svojih IT sustava.
S eVistorom ćemo o našim turistima znati puno više nego dosad, a to će pomoći I u kreiranju politika i promocije za tržišta.

Sustav bi trebao pridonijeti i smanjenju sive ekonomije u turizmu te boljoj naplati boravišne pristojbe koju turisti u Hrvatskoj plaćaju po noćenju, što čini i jedan od najvažnijih izvora prihoda HTZ-a, a time i za turističku promociju.
Boris Pavlin iz Hrvatske turističke zajednice Šibenik predstavio je nacionalni sustav prijave I odjave gostiju na Forumu obiteljskog smještaja koji je u petak održan u HGK, županijskoj komori Šibenik.  

Foto: D-Resort Šibenik

Iz kategorije: Županija info