Datum objave: 13. Studeni 2015

Konverzija "švicaraca" u kune trebala bi "spasiti" oko 400 Šibenčana čije će se glavnice kredita smanjiti za 30%

Šibenik News
Šibenik News

 

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je sinoć, gostujući u emisiji RTL direkt, zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zakoni o konverziji kredita u „švicarcima“ ostanu na snazi do konačne odluke o njihovoj ustavnosti. Najavio je i da će biti kažnjene banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši te zakone.

Podsjetimo da je Ustavni sud jučer na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u „švicarcima“ u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi. Odluka Ustavnog suda danas će biti službeno objavljena.
Govoreći za RTL Direkt, Lalovac je kazao je da je očekivao da se ovako završi cijela priča. „Usrećeno je 200.000 ljudi koji su u agoniji. Nema sretnijeg od mene. Ovo je moj najveći uspjeh tijekom mandata", kazao je Lalovac.

Podsjetimo, Zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, kojima se regulira konverzija CHF kredita u eurske, stupili su na snagu 1. listopada, a banke imaju rok od 45 dana, odnosno do 15. studenoga da građanima s tim kreditima pošalju anekse ugovora. Dužnici će imati rok za potpisivanje aneksa ugovora idućih 30 dana.

Za oko 400 šibenskih dužnika u švicarskim francima odluka znači jako puno jer će im se glavnice kredita smanjiti u prosijeku za 30 posto.
Udruga Franak nastavit će s radom sve dok traje borba protiv banaka koje su nezakonito uzimale novac koji im ne pripada, komentirala je za ŠibenikIN koordinatorica udruge za Jadran Šibenčanka Anita Perkov Kalebota jučerašnju odluku Ustavnog suda koji je odbio privremeno suspendirati Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure što su tražile vodeće hrvatske banke.

Iz kategorije: Županija info