Datum objave: 05. Studeni 2015

SENZACIJA U BIOGRADU: Razmotana bala platna koja je pod morem ležala gotovo 400 godina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Bala platna, skupocjenog damasta, duga 54 metra, široka 60 centimetara koja je od 1578. do 1967. godine ležala na dnu mora, konačno je razmotana i moguće ju je sagledati u svoj njenoj ljepoti. Ta bala platna jedinstveni je svjetski arheološki nalaz. Nigdje u svijetu ne postoji ništa sličnoj njoj, a za nas je značajno da su je 1967. godine tijekom prvih podvodnih arheoloških istraživanja koja su ikada bila poduzeta u Hrvatskoj otkrili šibenski arheolog Zlatko Gunjača i instruktor ronjenja Dalibor Martinović kojima se rijekom istraživanja pridružio još jedan Šibenčanin, također arheolog Zdenko Brusić. Taj pothvat bio je moguć zahvaljujući pomoći koju su prvi istraživači podvodnih arheoloških lokaliteta pružili članovi šibenskog ronilačkog kluba „Kornati“.

U informacijama o toj arheološkoj senzaciji i vijestima da je konačno razmotana bala platna koja je pod morem ležala gotovo četiri stoljeća, ponovno je prešućena uloga šibenskih arheologa i ronilaca.
Podsjetimo, bala platna jedan je od preko 50 000 arheoloških nalaza koje je krila olupina broda koji je 1578. godine potonuo kod otoka Gnalića nedaleko od Biograda na moru. Kada je pronađena nije se znalo da pripada velikom tovaru raznih uglavnom luksuznih predmeta koje je u Veneciji za opremanje svog novog harema kupio turski sultan Murat III. Sultanovu narudžbu odobrio je osobno mletački dužd, a sam je kao poklon sultanovoj majci Nurbani, dodao balu skupocjenog platna satkanog od najkvalitetnije svile koja je u to vrijeme doslovno predstavljala pravo bogatstvo.
Ta bala platna, nakon što je prije 40 godina restaurirana u Švicarskoj, bila je izložena u muzeju u Biogradu na moru, a sada je konačno, zahvaljujući napretku znanosti i tehnologije razmotana. Stručnjaci su otkrili da je u izvrsnom stanju te da je bila purpurne je boje i da na ima motive vinove loze, cvijeća zvijezda, srca i češera.  

Iz kategorije: Županija info
Označeno u: