Datum objave: 16. Listopad 2015

Otkrivena spomen ploča u Mravnici na mjestu podijele prvog naoružanja dragovoljcima iz 1990.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Tonči Matić i Ivan Šprljan, dvojica najstarijih šibenskih dragovoljaca Domovinskog rata koji su primili oružje 16. listopada 1990. godine, i Davor Kundid, predstavnik Mravnica, Slivnog i Prekovića u ime mještana koji su sudjelovali u akciji prvog oružja prvim braniteljima s područja bivše Općine Šibenik, otkrili su danas u Mravnicama spomen ploču na mjestu gdje je prije 25 godina bilo sklonjeno i podijeljeno oružje prvim Šibenčanima koji su se stavili na branik Domovine..

Postavljanje spomen ploče u Mravnicama kao trajnog znaka sjećanja na naoružavanje prvih dragovoljaca Domovinskog rata organizirao je Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik. Paško Erak, predstavnik Odbora i jedan od organizatora podjele oružja prvim dragovoljcima podsjetio je da je ta akcija imala presudan utjecaj na kasnija zbivanja te posebno na uspješnu obranu Šibenika u rujnu 1991. godine.
„Prvi šibenski dragovoljci Domovinskog rata s područja bivše općine Šibenik uzeli su oružje u ruke i stali na branik Hrvatske 16. listopada 1990. godine u dramatičnim i neizvjesnim danima kada je jedini ulog u odlučivanju o sudbini Hrvatske bio goli život. Oružje u ruke tada je uzelo je oko 540 dragovoljaca s područja bivše Općine Šibenik u vrijeme kada to nije bilo nimalo bezopasno jer su vojska i policija, iako već bila uspostavljena neovisna Hrvatska, još uvijek bili pod kontrolom vlasti u Beogradu,“ kazao je Paško Erak.

Podsjećajući na te dane Paško Erak je naglasio da je naoružavanje dragovoljaca u tim sudbonosnim danima organizirala Vlada Republike Hrvatske, te da su prihvat oružja u bivšoj Općini Šibenik organizirali njeni dužnosnici izabrani na prvim demokratskim izborima 1990. godine Josip Juras, Paško Bubalo, Zdravko Stančić i Većeslav Džepina. Uspješnosti akcije pridonijeli su i žitelji Mravnica, Perkovića i Slivnog koji su sudjelovali u iskrcavanju i zbrinjavanju oružja, a organizirali su i straže koje su ga čuvale. U listopadu 1990. godine i siječnju 1991. godine na području bivše Općine Šibenik bilo je naoružano oko 800 dragovoljaca koji su bili jezgra iz koje je stvoren Zbor narodne garde odnosno 113. šibenska brigada HV, kao i temelj uspješne obrane Šibenika u rujnu 1991. godine.

Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je priopćeno da će 25. obljetnice naoružavanja prvih dragovoljaca Domovinskog rata s područja bivše Općine Šibenik, koji su 16. i 17. listopada 1990. godine odlučni založiti i vlastite živote, stati na branik Domovine, biti obilježena u petak u 11 sati u Mravnicama na mjestu gdje je podijeljeno prvo naoružanje. Kako su izvijestili predstavnici Odbora Paško Erak, Čedo Petrina, Selimir Vukšić i Joško Svračak taj značajni događaj iz novije povijesti Šibenika koji je imao presudan utjecaj na kasnija zbivanja te posebno na uspješnu obranu Šibenika u rujnu 1991. godine, bit će obilježen otkrivanje spomen ploče na mjestu gdje su prve puške dane u ruke braniteljima Domovine, polaganjem vijenaca i svijeća te molitvom za poginule i umrle branitelje.

Na današnjoj svečanosti otkrivanja spomen ploče u Mravnici na mjestu gdje 1990. godine bilo podijeljeno oružje prvim šibenskim dragovoljcima nije bilo nikakvih političkih govora jer su organizatori postavljanja spomen ploče smatrali da je podjela oružja prvim braniteljima Hrvatske na šibenskom području bio prije svega domoljubni čin koji ni u tim danima nije imao nikakve političke konotacije kao što ih nema ni danas.

Nakon otkrivanja spomen ploče nazočni na ovoj svečanosti pomolili su se za sve poginule, nestale i umrle hrvatske braniteljice i branitelje nakon čega su predstavnici jedinica lokalne samouprave, Hrvatske policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata zapalili svijeće i položili vijence pod spomen ploču.

Vrijedno je zabilježiti da su u Mravnici okupio veliki broj prvih dragovoljaca Domovinskog rata s područja bivše Općine Šibenik te da su među njima bili neki od ključnih ljudi tog povijesnog događaja, Božo Erlić, Vjećeslav Džepina, Zdravko Stančić

Prvi dragovoljci Domovinskog rata 1990. godine s područja bivše Općine Šibenik slične će spomen ploče u siječnju 2016. godine otkriti u Primoštenu i Pirovcu, na hotele „Marina lučica“ i „Miran“ u kojima su boravili dragovoljci i koji su stjecajem okolnosti bili prve vojarne u kojima su se okupljali i organizirali branitelji Domovine.


 

Iz kategorije: Županija info