Datum objave: 25. Rujan 2015

Vikend u Murteru u znaku velike finalne regate 18. izdanja Dana latinskog idra

Šibenik News
Šibenik News

 

Punih mjesec dana traje ovogodišnja manifestacija 18. Dani latinskog idra koja se održava na otoku Murteru. Sve je počelo još 8. rujna svetom misom na Gradini, a vrhunac se očekuje u nedjelju za kad je predviđen start glavne regate u murterskom arhipelagu. Radi se regati tradicijskih brodova, leuta, gajeta i kaića s rutom koja prati težačke putove starih Murterana koji su svakodnevno jedrili do svojih prekomorskih posjeda na Kornatima.

Na današnjoj press konferenciji o glavnoj regati i popratnom programu govorili su Željko Jerat, predsjednik Udruge "Latinsko idro Murter- Kornati", Vladimir Skračić, član upravnog vijeća udruge, Ivan Božikov, načelnik Općine Murter-Kornati i Šime Ježina, direktor TZ O Murter Kornati.

"To je prilika da se obnove sjećanja na vrijeme kad su Murterini, kako bi došli do svojih posjeda na Kornatima i Modravama, na raspolaganju imali jedan od tipova tradicijskih brodica i vesla i latinsko jedro, kao jedino pogonsko sredstvo, ako bi vrijeme bilo lijepo. No, prijetila je opasnost od zaborava i potpunog nestajanja gajete i zato smo krenuli pričati svoju priču za koju se nadamo da će nakon 20. godišnjice prerasti u jedan međunarodni festival, ali i da smo već uspjeli sačuvati svoju bogatu baštinu" rekao je Željko Jerat, predsjednik udruge Latinsko idro.

"Nas nekoliko entuzijasta napravili smo cijeli jedan projekt kako na razini države, kroz Ministarstvo kulture, brinuti o pomorskoj baštini, ali i dalje je 'na snazi' duboko nerazumijevanje mora, pa tako još nismo svjesni da je drveni brod kulturno dobro" istaknuo je Vladimir Skračić.

Podršku manifestaciji od početka daju murterska Turistička zajednica i općina Murter-Kornati čiji su predsjednik Šime Ježina odnosno načelnik Ivan Božikov rekli kako, osim očuvanja tradicije i baštine, Dani latinskog idra značajno pridonose produljenju turističke sezone.

Iz kategorije: Županija info