Datum objave: 21. Rujan 2015

EU s gotovo 85 milijuna kuna sufinancira projekt odvodnje i pročišćavanja Vodice/Tribunj

Šibenik News
Šibenik News

 

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnica Vodica, načelnik općine Tribunj te direktor šibenskog komunalnog poduzeća Vodovod i odvodnja potpisali su danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, ugovore o sufinanciranju te ugovore o partnerstvu za infrastrukturni projekt iz područja voda „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima“.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 141.230.488 kuna (s PDV-om), dok ukupan iznos prihvatljivih troškova projekta iznosi 114.622.022 kuna (bez PDV-a) s tim da će konačan iznos vrijednosti cijelog projekta biti poznat tek nakon provedbe svih postupaka nabave, te nakon konačnog dovršetka projekta. Europska unija sufinancira ovaj projekt sa 73,85 % odnosno 84.646.067 kuna.

Aglomeraciju Vodice-Tribunj-Srima čine gusto naseljeno područje dijela grada Vodica te općine Tribunj, sa znatnim dijelom turizma i manjim udjelom industrije. Iako je trenutna pokrivenost ovog područja vodoopskrbnom mrežom visokih 90 %, riječ je o zastarjeloj vodovodnoj mreži sa velikim gubicima, ponegdje čak i do 50 %.

Situacija s javnom odvodnjom je nepovoljnija što se ogleda i u vrlo niskom postotku priključenosti na kanalizacijsku mrežu (oko 29 %). U naseljima unutar i izvan aglomeracije ne postoji funkcionalni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što predstavlja stalnu opasnost od trajne pojave onečišćenja priobalnog mora te pogoršanja kakvoće mora na morskim plažama. Ovakva situacija utječe i na niski sanitarni standard stanovnika te smanjuje mogućnost razvoja turističke djelatnosti.

Procjenjuje se kako će prva faza projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima“ biti provedena do kraja 2017. godine te da će se njegovim dovršenjem postići poboljšanje kvalitete vode, bolje i sigurnije funkcioniranje sustava vodoopskrbe za postojeće, priključene korisnike te povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje (na 54 %). Glavne aktivnosti te prve faze uključuju:
• Izgradnju kanalizacijskog sustava razdjelnog tipa dužine 14.465 m na području naselja Vodice (769 m sa zajedničkim podmorskim ispustom) i Tribunj (3.539 m),
• Izgradnju tri crpne stanice, dvije u Vodicama i jedna u Tribunju.
• Pročišćavanje otpadnih voda u središnjem uređaju kapaciteta 20.000 ekvivalent stanovnika
• Sanaciju odnosno rekonstrukciju vodovoda ukupne duljine 4.308 m.

Očekuje se kako će realizacija projekta osigurati i preuzimanje mulja iz malih uređaja septičkih i sabirnih jama s cjelokupnog područja grada Vodice te općine Tribunj. Uz zdravlje ljudi i očuvanje okoliša, ovaj projekt doprinijet će povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva, poboljšanju uvjeta za turistički razvoj na širem području aglomeracije ali i usklađivanju vodnog gospodarstva na području aglomeracije s domaćim i EU propisima.
 

Iz kategorije: Županija info