Datum objave: 03. Kolovoz 2015

Sve je spremno za proslavu "Oluje" u Kninu, dolazi 100 000 ljudi!

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve je spremno za proslavu dvadesete obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kazala je  kninska gradonačelnica Josipa Rimac na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je iznijela detaljan programa događanja u Kninu 4. i 5. kolovoza, prenosimo sa služenih stranica Radio Knina.

Od važnijih događanja u Kninu, sutra, 4. kolovoza, svakako treba spomenuti posvećenje novoizgrađene crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, a sam dan proslave, 5. kolovoza počinje već u 6 sati ujutro puštanjem dvije tisuće golubova koji će letjeti od Knina prema Vukovaru, i istovremeno od Vukovara prema Kninu . Neka od najvažnijih događanja bit će na povijesnoj kninskoj tvrđavi, od otvaranja Muzeja Oluja '95, tradicionalnog podizanja državne zastave i otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu. Nakon susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s braniteljima, svečanost se nastavlja mimohodom ulicama grada Knina. No, hoće li se posjetitelji moći nesmetano popeti na tvrđavu, i postoje li kakva ograničenja? Gradonačelnica odgovara kako su ograničenja nema, ali treba računati na vrijeme i veličinu prostora.

Nakon događanja na tvrđavi i mimohoda na kojima sudjeluje cijeli državni vrh, branitelji i građani, središnja proslava održat će se kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95. Nakon toga slijedi niz kulturno-umjetničkih i sportskih događanja. Da je sve spremno za proslavu potvrđeno je danas i na generalnoj probi. Gradonačelnica Rimac naglasila je kako ova proslava povezuje sve hrvatske građane pa onda i očekuje zajedništvo bez ikakvog politikanstva.

Gradonačelnica nije mogla potvrditi medijska nagađanja o dolasku sto tisuća posjetitelja na sam dan proslave, ali se gotovo sa sigurnošću može reći da će doći 200 autobusa i 13 tisuća vozila. Na konferenciji za novinare, uz gradonačelnicu je sudjelovao, u ime Nacionalnog odbora za proslavu i general Mate Ostović, te zamjenik gradonačelnice Slaven Ivić koji je govorio o prometnoj regulaciji u Kninu i okolici. Uređena su 22 parkirališna mjesta podijeljena u 5 kategorija, a detaljan plan parkirališta i svih važnijih lokacija može se pogledati na stranicama grada. Inače, konferenciju za novinare danas je održala i Koordinacija kninskih braniteljskih udruga, koji su izrazili nezadovoljstvo ignoriranjem njihovih prijedloga, kao i uopće marginalizacijom hrvatskih branitelja u cijeloj ovoj svečanosti.
 

Iz kategorije: Županija info