Datum objave: 24. Srpanj 2015

Drniški pršut uskoro dobiva oznaku hrvatskog zaštićenog proizvoda

Šibenik News
Šibenik News

 

Drniški pršut uskoro bi mogao postati četvrti hrvatski proizvod sa oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Naime, u službenom listu Europske unije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla od jučer, 23.srpnja, počeo je teći rok za ulaganje prigovora za oznaku Drniški pršut. To znači da nema više ispravaka i korekcija s njihove strane i da je Europska komisija prihvatila zahtjev Ministarstva poljoprivrede i drniških pršutara za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Drniški pršut na razini Europske unije. Tom objavom počinje teći rok od tri mjeseca u kojem svaka fizička ili pravna osoba izvan Hrvatske može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake. Nakon procedure prigovora i ukoliko Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, Drniški pršut bit će slijedeći hrvatski proizvod registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije. U slučaju da je prigovor podnesen, postupak rješavanja prigovora može trajati najduže osam mjeseci, što uključuje i fazu postizanja sporazuma podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora.

Proces zaštite ovog specijaliteta članovi Udruge proizvođača drniškog pršuta iz drniškog kraja započeli su još 2002. godine. Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj komisiji lani u ožujku uputilo zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za Drniški pršut. Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, kazao je za Radio Drniš kako nije bilo lako doći do ove faze i potpune ocjene struke o izvornosti proizvoda. Ne vjeruje da će biti prigovora, te očekuje kako će dobivanje oznake povećati broj novih pršutana u drniškom kraju. Marin kaže, kako u proteklih godinu dana od podnošenja zahtjeva Europskoj komisiji broj pršutana, članova Udruge drniških pršutara povećan je sa 12 na 16. Njihov je kapacitet danas 180 000 komada, no proizvodi se oko 100.000, što je više od nekadašnje predratne proizvodnje drniških pršuta. Ujedno predviđa da će zbog velikog europskog tržišta, slijedećih godina biti i stranih ulagača, jer proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu, a proizvođaču povećava dohodak. Istraživanja pokazuju da su za takav, zaštićeni proizvod kupci spremni platiti 20 posto veću cijenu.

Registracijom oznake na razini Europske unije naziv proizvoda je zaštićen na području cijele Europske unije od svakog izravnog ili neizravnog korištenja te svake zlouporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda, te narušavanja ugleda proizvoda, a zaštita je vremenski neograničena. To je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi, objašnjavaju iz Ministarstva.

Tako će se naš najpoznatiji proizvod pridružiti Krčkom pršutu, prvom hrvatskom proizvodu koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u travnju ove godine, te Ekstra djevičanskom maslinovom ulju sa Cresa i Neretvanskim mandarinama koji su te oznake dobile 1. srpnja 2015. godine.

Iz kategorije: Županija info