Datum objave: 08. Srpanj 2015

Provodi se pilot projekt navodnjavanja vinograda i maslinika Zdravka Kursana u Jadrtovcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zamjenik župana Tomislav Vrdoljak i njegovi suradnici danas su u Jadrtovcu obišli vinograd i maslinik Zdravka Kursana na kojem se provodi pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura na površinama osvojenim iz krša.

Riječ je jednom od najvećih vinograda podignutih na kršu u Republici Hrvatskoj, na području pogodnom za ekološku proizvodnju za što je potrebno osigurati dovoljne količine vode potrebne za uzgoj vinove loze i masline u sušnom djelu godine. Sustav navodnjavanja kao pilot projekt budućeg sustava Donje Polje –Jadrtovac zajedno s Hrvatskim vodama sufinancira Šibensko-kninska županija Na tom je prostoru zasađeno 1.2 milijuna trsova vinove loze i oko 6 tisuća stabala maslina.

Danas su predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predvođeni voditeljem projekta prof. dr. sc. Davorom Romićem i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita predvođeni ravnateljem dr. sc. Slavkom Pericom testirali termalne kamere na terenu.

U vinogradu i masliniku su postavljene cijevi za navodnjavanje, instalirana je suvremena oprema, mjerači vlažnosti tla, a uz pomoć suvremene IT tehnologije i bespilotne letjelice s termo kamerom snima se stanje na terenu kako bi poljoprivredne kulture kompjuterski mogli držati pod kontrolom. Ovakva tehnologija se koristi u SAD-u i zapadnoj Europi, a sada i u Hrvatskoj. Njeno korištenje omogućava precizno navodnjavanje i dozirano gnojenje poljoprivrednih kultura.

„Upravo je završen Idejni projekt koji predviđa da će se punjenje budućih mikroakumulacija osigurati iz izvora Ribnik u razdoblju smanjenog saliniteta, a za mjesec dana očekujemo da bude gotova i revizija Idejnog projekta. Sljedeće godine očekuje se i raspisivanje natječaja sukladno Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za kad vjerujem da ćemo imati spremnu dokumentaciju i prijaviti se za izgradnju cjelovitog sustava navodnjavanja kako bi pridonijeli stvaranju vrhunskog brenda vina proizvedenog od autohtonih sorti.“, kazao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak.

Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura na površinama osvojenom iz krša primjer je dobre suradnje gospodarstva, znanosti i javnog sektora, a koji ima za cilj istražiti ulogu navodnjavanja na rast i razvoj drvenastih kultura na krškim melioriranim površinama.
 

Iz kategorije: Županija info