Datum objave: 19. Kolovoz 2019

Uhvatite ljetnu raskoš Krke pogledom s vidikovca Brljan

Uhvatite ljetnu raskoš Krke pogledom s vidikovca Brljan
Diana Ferić
Diana Ferić

Kada prijeđete rijeku Krku na prijelazu koji je još u antičko doba bio dio mreže rimskih putova na prostoru između Bukovice i Promine, pogled na vrh serpentina na desnoj, bukovičkoj strani natjerat će vas da se zaustavite. Tu se nalaze malo odmorište i uređeni vidikovac s pogledom na Brljan. Smatra se da je tim putom prošao i car Trajan za svoga pohoda na Dačane. Jer Brljanu iza leđa nalazi se Burnum, rimski vojni logor i naselje, koje je narod dugo zvao „Trajanski grad“.

Cijeli taj prostor odiše burnom prošlošću, vremenima u kojima je rijeka dijelila plemena i narode a s današnjih vidikovaca nadzirani su protivnici. I danas se upravo s toga mjesta u Puljanima, na lijevoj obali Krke, vide ostaci pretpovijesne gradine, središta liburnske zajednice Burnistae.

S toga vidikovca vidi se bujno submediteransko raslinje, koje skriva nekadašnje vodenice, male pašnjake i kultivirana polja. Tu Krka postaje pitomija. Sam slap Brljan u toplom je dijelu godine gotovo suh. Na njega se nadovezuje jezero, nastalo izgradnjom brane, koja ujezeruje tok uzvodno u dužini od 1,3 km. Brljansko jezero (Ćorića jezero, Bjelober) široko je 400 a dugo 1 300 m. Snažan dojam na posjetitelje ostavljaju širina otvorena prostora pod vidikovcem i osjećaj slobode koji takav pogled izaziva.
 

Uz 22 poučno-pješačke staze i 470 kilometara biciklističkih ruta u Nacionalnom parku „Krka“ nalazi se pet samostalnih vidikovaca koje je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ predstavila tijekom srpnja i kolovoza kako bi nadahnula posjetitelje na otkrivanje iznimnih prirodnih i kulturno - povijesnih vrijednosti.

 


 

Iz kategorije: Zavičajni putopis
Označeno u: