Datum objave: 04. Travanj 2020

10 GODINA VOLIM ŠIBENIK / Intimna povijest Šibenika 1910. / Šibenska ljubavna krvarina. Vatrene Šibenčanke izazivaju svoje muškarce sve dok oni ne zajecaju i padnu u očaj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kad se Šibenčanin i Šibenčanke u ljubavi sudare to su dvije sile tako jake i neobuzdane da iz njih iskre vrcaju, a vatrene Šibenčanke u ljubavi izazivaju svoje muškarce sve dok oni ne zajecaju i padnu u očaj.

Ljubavne igre Šibenčana u prošlosti bile su divno vatrene i tako pune strasti da su zbog žestokih pogleda među zaljubljenima, požudnih strategija osvajanja, izgriženih usana i tragova ugriza na vratu, prozvane krvarinom.

U Šibeniku ljubavna krvarina započinje gledanjem

 Zamislite, s jedne strane Šibenčanina, crve­na vrata i crvena lica, koga ista njegova krv žeže i pali, s druge strane Šibenčanku tankovitu i ponositu, koja se za njega kiti i resi. Krvarina, o kojoj je sada riječ započinje u Šibeniku, kako je poznato od davnina, gledanjem. Kroz kratko vrije­me pogled poprimi nemirni, plameni izraz, pun zahtjeva... Tad dođe do hvatanja za ruku, do čarkanja riječima, do turanja i gonjanja na ulici.

U Šibenčanke su oči kao žerava

 U Šibenčanke plamte oči kao žerava, riječi joj teku neobičnom žestinom i kod svake njezine kretnje, rek bi, unaokolo zadrhti zrak. Njezino je odijelo vrlo ukusno no zamršeno do nevjerojatnosti, sa nebrojeno kopča i kopčica, igala i iglica. U svom odijelu ona je kao u oklopu. Vrpca kojom veže struk provučena je kroz barem stotinu ušica, te je zaista junačko poduzeće svu tu napravu od ne­koliko sati porušiti i odstraniti. Kad Šibenčanka dozrije do udaje i opazi momke, gdje je plamtećih očiju obilaze, onda vrpcu na grudima provlači kroz barem još stotinu ušica, ne zato da se obrani, nego da potakne. Šibenčanka je zabavna u društvu, rado se prepire, raspravlja o svemu i svačemu i često se upušta u diskusiju:

- Vi muškarci, vi ste baš nepotrebni! Zašto ste na svijetu

- Mi smo radi vas!

- Vi nama ne trebate! Zašto bi nam trebali?

- Eto mi moramo pripaziti, da vam se nije iskrivio mali prst na nozi moramo gledati, da li hodate lijepo, naša je dužnost osvjedočiti se, da li vam grudi stoje uspravno, je li van kosa u redu i sve ostalo!

- Ha ha! Sad se baš vidi, da nam ne trebate!

- Još nije sve rečeno, možemo mi razgovara­ti o tom drugi put ?

- Ne ćete me ipak uvjerit. Nećete, nećete!

Vatrene Šibenčanke izazivaju svoje muškarce sve dok oni ne zajecaju i padnu u očaj

 

To, i ono provlačenje vrpce na grudima i sve drugo očito je izazivanje, pogotovo za Šibenčanina, po svojoj naravi nasrtljiva i nestr­pljiva. Uslijed takova izazivanja jecaju ljudi, koji bi inače, kad bi se zgoda desila, opalili pušku na čovjeka tako hladnokrvno kao na jarebicu. Za ta nije čudo, da prije ili poslije dođe da kr­vava okršaja između Šibenčana i Šibenčanke. No za ovu vrstu krvarine ne bi se nikad doznalo, djevojka bi mogla kazati, da tra­govi zubi, što joj se vide na vratu i po licu dolaze od pasjega ugriza, mogla bi reći:

- Ujio me onaj naš kudrov!

Ali danas sve Šibenčanke znaju, kakva je to vrst kudronje, pa kad bi se koja na taj način htjela is­pričati,odgovorile bi joj:

- Zar ti tako zoveš svog Jakova!

Modrice, otekline i kvrge na čelu uostalom nisu ništa neobična jer Šibenčanka i Šibenčanin to su dvije sile jake i neobuzdane koje kad se suda­re, iz njih iskre vrcaju.

 

10 GODINA VOLIM ŠIBENIK

ROĐENDANSKI DAR ČASOPISA

volim šibenik.issuu.com

- INTIMNA POVIJEST ŠIBENIKA -

Časopis "Volim Šibenik" kako bi olakšao i barem malo ublažio tegobnu osamicu koju trpe Šibenčani i svi oni koji vole Šibenik zbog pogubne ugroze njihovog zdravlja i života, povodom svog 10. rođendana koji ne može proslaviti na ljepši način, daruje svojim čitateljima obilje zanimljivog, poučnog i napetog štiva iz svoje riznice.

Rođendansku čitaonicu otvara serijom istinitih događaja, veselih i tužnih priča o ljubavi, strasti, mržnji, vjeri i nevjeri, ljubavnim aferama i bračnim dramama, intimnim tragedijama i tragikomedijama iz prošlosti Šibenika.

Riječ je o plodovima dugogodišnjeg istraživanja intimne povijesti Šibenika, dijela povijesti prvog hrvatskog samorodnog grada, kojom se nitko nije bavio.

Priče koje časopis "Volim Šibenik" prinosi kao rođendanski dar svojim čitateljima, svim Šibenčanima i k tomu svima koji vole Šibenik ili će ga tek zavoljeti, stvarni su događaji rekonstruirani temeljem dokumenata, sudskih spisa, dnevničkih zapisa, novinskih tekstova i neobjavljenih rukopisa. One govore o tome o ljubavi, strasti, mržnji, modi, razmišljanjima o razlikama i jednakostima među spolovima, osvajanju osobnih sloboda i intimnim odnosima.

Prema dostupnim izvorima pokriveno je razdoblje intimne povijesti Šibenika od kraja 18. do sredine 20. stoljeća s naglaskom na posebno zanimljivo te modnim i intimnim događajima posebno bogato razdoblje između dva svjetska rata.

U tekstovima koje "Volim Šibenik" daruje nastojalo se što je moguće više sačuvati izvorni govor kakav je koristio u vrijeme zbivanja koja se u njima opisuju.

Iz kategorije: Volim Šibenik