Datum objave: 07. Siječanj 2020

VOLIM ŠIBENIK / Izašao je novi broj časopisa "Volim Šibenik"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stigao je novi broj časopisa „Volim Šibenik“, jedinog hrvatskog časopisa za kulturu sjećanja i jedinog šibenskog zavičajnog časopisa. Novi broj donosi obilje zanimljivih, poučnih, bizarnih, ozbiljnih i zabavnih tema, od kojih većinu nije moguće naći ni u jednim drugim novinama, a kamoli na radiju ili televiziji (osim na HTV-u koji po pričama iz njega snima seriju dokumentarnih filmova!).

INTERVJU / Danijel Mileta, dogradonačelnik Grada Šibenika, zadužen za gradnju podzemne garaže na Poljani i Aglomeraciju Šibenik: "Poljana je projekt koji će građanima Šibenika donijeti samo dobro."

1000 GODINA BORBE PROTIV ŽEĐI / Šibenčani su 360 GODINA tragali za rijekom koja teče ispod njihovog grada. 1851. godine otkrili na dubini od 60 metara  snažnu ponornicu, ali njenu vodu nisu mogli zahvatiti.

CRNA KRONIKA (ZA PLAKAT OD SMIJEHA)  / ŠIBENIK, 1940. - UHIĆEN RAZVRATNI ŠIBENSKI DON JUAN: Šibenčanin u Ivanić - Gradu imao ženu i troje djece, a ljubavnice u svakom gradu od Dubrovnika do Maribora. / ŠIBENIK - 29. PROSINCA 1934. - Nakon pobjede šibenskog Osvita nad splitskim Hajdukom 2 : 0 došlo je do šakačkog obračuna među navijačima Osvita. Tučnjavu je izazvao prijedlog da Šibenik pomogne Splitu da energično spriječi propast Hajduka u kojem nije sve u redu. / ŠIBENIK, 1932. - UMRO NAJBOLJI ŠIBENSKI TAJNI AGENT - Identitet najtajnijeg šibenskog tajnog agenta bio je toliko tajanstven da nije otkriveno ni nakon njegove smrti. / ŠIBENIK, 1929. - GRADSKA UPRAVA ŠIBENIKA ODBILA ZABRANITI LJUBAKANJE I INTIMNI NEMORAL PO ZAMRAČENIM SEPAREIMA GRADSKIH HOTELA I KAVANA,  a vlasnicima kavana dozvolila je da gostima da koji ne žele mrak, naplaćuju paljenje svjetla. / ŠIBENIK, 1934. - SPRIJEČEN RAT SUPARNIČKIH MALOLJETNIČKIH BANDI KOLPORTERA. bitka je trebala odlučiti tko će u Šibeniku imati svu vlast nad kolportažom Novosti, Jadranskog dnevnika, Politike, Jutarnjeg lista i Jadranske pošte.  

GASTRO BAŠTINA / ISPRAĆAJ STARE 1938. I DOČEK NOVE 1939. GODINE U HOTELU "KRKA" NA TRADICIONALNOJ NOĆI BEZ CENZURE ŠIBENSKOG NOVINARSKOG STALEŽA - Na novinarskom dočeku nove godine toči se šibenski šampanjac od meda i gušta u paniranom telećem mozgu, a točno u ponoć čita se izvanredno izdanje senzacionalnog bulletina bez cenzure što Silvestarsku noć šibenskih novinara pretvara u epohalni događaj.

JESTE LI ZNALI...  / ...da je Šibenik 1935. godine, među prvima u Dalmaciji uspio izbrisati mrve iz biračkih spiskova i omogućio glasovanje samo živima i punoljetnima? Brisanje mrtvih iz popisa birača u Šibeniku je prokomentirano tipično šibenski: Konačno mrtvi više neće morati ustajati iz grobova da bi glasali za kandidate po volji vladajućih stranaka i poslušnike vlasti.

 

KAKO JE POČEO ROCK AND ROLL U ŠIBENIKU, PRVOM HRVATSKOM GRADU KOJI JE TROŠIO TESLINU IZMJENIČNU STRUJU? / Izložba Kako je počeo rock and roll u Šibeniku - prvi uvid u povijest i baštinu rock and rolla u Šibeniku i prvi pogled u vrijeme nastanka i razvoja šibenske rock kulture.   

ZA CIJELI SADRŽAJ KLIKNI NA:  ČASOPIS "VOLIM ŠIBENIK BROJ 39

Iz kategorije: Volim Šibenik