Datum objave: 25. Listopad 2019

Zadar postaje međunarodni centar podvodne arheologije, a Šibenik svoje šanse nije ni pokušao iskoristiti

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadar se uspješno razvija kao Međunarodni centar za podvodnu arheologiju pa su tako ovih dana, u suradnji sa Sveučilištem, organizirali međunarodnu konferenciju pod nazivom ,,Konzervacija i restauracija u podvodnoj arheologiji: iskustva, metode i nove spoznaje’’ - CRUA 2019. Činjenica da su upravu Šibenčani začetnici hrvatske podvodne arheologije i to Zlatko Gunjača, Zdenko Brusić i Dalibora Martinovića se stalno zapostavlja pa i prešućuje, a Šibenik nije vidio šansu u tome da iskoristi to što je, kada je o podvodnoj arheologiji riječ, sve krenulo iz Šibenika. Jedna od pionira podvodne arheologije, jedini živući među njima, Dalibor Martinović, ali i naš časopis Volim Šibenik odavno predlažu da Šibenik dobije barem muzej podvodne arheologije, a tvrđava svetog Nikole bila je idealna za to.


"Za prve korake podvodnih arheoloških istraživanja u Hrvatskoj zaslužni smo mi Šibenčani i stvarno bi šteta bila da nam zbog našeg nemara zasluge preotme netko drugi. Baš zbog svih referenci koje imamo, otkrića i istraživanja prvog podmorskog arheološkog nalazišta kraj otočića Gnalić pokraj Biograda, zahvaljujući čemu smo pokojni Zlatko Gunjača, Zdenko Brusić i ja postali stalni članovi republičke ekipe za istraživanje Jadrana i sudjelovali u svim akcijama istraživanja brodoloma od Savudrije do Cavtata, pa do toga da se, da ne nabrajam sve, šibenski Muzej,uz veliku količinu vaza, lončića, posuda, pijata, sidara, topova i ostalih stvari, samo po tipologiji amfora smatra najbogatijim muzejem, čini tvrđavu sv. Nikole idealnom za pretvoriti je u Muzej podvodne arheologije", odavno je upozoravao Dalibor Martinović

Akcija je izostala, ali zato je Zadar dobio još 2007 Međunarodni centar podvodne arheologije


Ovogodišnja međunarodna konferencija okupila je znanstvenike i stručnjake koji se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima podvodne arheološke baštine kako bi se jačanjem suradnje i umrežavanjem doprinijelo intenzivnijem povezivanju te razmjeni znanja i iskustva.

Predviđena su predavanja stručnjaka s uglednih inozemnih sveučilišta i instituta iz 11 zemalja (Slovenija, Italija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Portugal, Kanada, SAD, Kolumbija i Južna Koreja).

Cilj međunarodne konferencije je predstaviti stručne i znanstvene projekte u području konzervacije i restauracije u podvodnoj arheologiji, a osnovna svrha je približiti građanstvu važnost zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine.
Međunarodna konferencija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture . 

Iz kategorije: Volim Šibenik