Datum objave: 30. Rujan 2019

Znate li kako je Tin Ujević dobio ime Augustin i što ga veže sa Šibenikom?

Znate li  kako je Tin Ujević dobio ime Augustin i što ga veže sa Šibenikom?
Diana Ferić
Diana Ferić

Velikog pjesnika Tina Ujevića mnogi obožavaju,a njegovo ime vežu za rodni Vrgorac i Imotsku krajinu te za Pariz i, naravno, Zagreb u kojem je proveo veliki dio svog boemskog života. No zahvaljujući istraživanju redakcije Šibenik News - a i časopisa Volim Šibenik utvrđeno je da je Tin ima i veze sa Šibenikom o čemu je na nedavnom savjetovanju koje je O Tinu Ujeviću i drugim poznatim Ujevićima organizirala Kulturno - umjetničke udruge Ujević u Krivolovu, mjestu u kojem je rođen Tinov otac, govorio Stanko Ferić. Tin Ujević bio je povezan s poznatim Šibenčanima Vicom Iljadicom i Manfredom Makalom te  Splićaninom Milostislavom Bartulicom koji je u Šibeniku uređivao časopis Naprednjak u kojem je Tin Ujevića objavljivao svoje radove. 1911. i 1912. godine

 

Te dvije godine života Ujevića i Bartulice tek se sporadično spominju u njihovim biografijama. Čak ni Hrvatska enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, u biografiji Augustina Ujevića uopće ne spominje njihovu suradnju i šibensku epizodu, a u brojnim drugim Ujevićevim biografijama u pravilu se nakon 1909. godine kada je upisao studij filozofije u Zagrebu, preskaču 1911. i 1912. godine, a biografija se nastavlja s 1913. godinom kada on odlazi u Pariz. U mnogim prikazima života Augustina Ujevića navodi se da je s Milostislavom Bartulicom 1913. godine u Splitu uređivao list Ujedinjenje, a izostavljaju se 1911. i 1912. godina i glasilo Jugoslavenske nacionalističke omladine Naprednjak.

 

S druge strane, nema nikakvih naznaka da je i Augustin Ujević 1911. i 1912. godine premda i povremeno boravio u Šibeniku. U njegovim biografijama, a ima ih jako puno, ni u jednoj nema prostora da ga se smjesti u Šibenik pa se može opravdano pretpostavljati da je tekstove koje je objavljivao u Naprednjaku ili slao poštom ili diktirao putem telefona.
Istina, postoje vrlo oskudni i nepouzdani tragovi da je Ujević 1910. ???? dolazio u Šibenik te da se u Šibeniku sastajao s Ivanom Meštrovićem i Vladimirom Čerinom pa čak i da je s njima kovao urotu, odnosno pripremao atentat na visokog carskog dužnosnika u tadašnjoj Austrougarskoj.
Nije nađena ni potvrda podatka koji u knjizi "Šibenik skale, kale bute" navodi Milivoj Zenić o, Tinovom boravku u Šibeniku.
 

Stanko Ferić je upozorio i da bi trebalo istražiti okolnosti u kojima je razglednica koju je Ujević 1917. godine iz Pariza poslao Bartulici u Antofagostu dospjela u Šibenik, a pronašli smo je među ostavštinom Šibenčanina Karla Matiazzija, prvog Hrvata koji je radio u Hollywoodu. To su sve, ističe Stanko Ferić, zanimljivi podatci i tragovi koje bi trebalo dodatno istražiti i njima upotpuniti biografiju Tina Ujevića s čim su se složili i svi sudionici tog savjetovanja u Krivodolu.
Inače, na tom je savjetovanju predstavljeno i zanimljivo istraživanja u tomu po kome je Augustin Tin Ujević dobio ime budući da u plemenu Ujevića, u kojem su se imena nasljeđivala po predcima nije bilo tog imena. Njegovo je puno ime Augustin Josip Ujević. Profesor Božo Ujević je ustanovio da je Tinov otac Ivan Ujević, koji je bio učitelj svom sinu ime Augustin, po svemu sudeći nadjenuo po svom prijatelju, poznatom splitskom učitelju Augustinu Zuvitteu što mu je potvrdila i Mirjana Radanović, Zuvitteova unuka. No, zasada za tu tvrdnju nema pouzdanih dokaza.

 

Inače, Savjetovanje o Ujevićima u Krivodolu je proteklog vikenda održano peti put za redom, a čula su se zanimljiva predavanja ne samo o Tinu Ujeviću nego i o baštini tog kraja. Sva ta predavanja tiskana su u posebnom Zborniku koji će uskoro biti predstavljen u knjižnici u Zagrebu koja nosi ime Tina Ujevića, a on je bio i njezin član. To se savjetvanje održava najvećim dijelom zahvaljujući dr.sc.  Darku Ujeviću, nekadašnjem dekanu Tekstilno - tehnološkog fakulteta u Zabrebu i velikom zaljubljeniku u baštinu svog plemena Ujević i imotskog kraja. 

Iz kategorije: Volim Šibenik