Datum objave: 26. Rujan 2019

Članovi HPD Mihovil naradili su se oko novog skloništa na Dinari koje otvaraju u subotu

Diana Ferić
Diana Ferić

Novo planinarsko sklonište koje nosi naziv "Zlatko Prgin", po prvom predsjedniku i jednom od osnivača kluba HPD "Mihovil" koji je stradao prilikom uspon na Aconcaquu 1999. godine, otvara 28. rujna to planinarsko društvo na Dinari, najvišoj hrvatskoj planini, u šumarku podno Bukvinog vrha. To je kruna višegodišnjeg volonterskog rada članova šibenskog Hrvatskog planinarskog kluba 'Sveti Mihovil'.

- Prije otprilike 2,5 godine, na prijedlog našeg člana Tea Barišića, koji je sa speleolozima na toj lokaciji logoravao radi istraživanja obližnjih jama, došli smo na ideju da tamo postavimo sklonište. Darko Gavrić Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split nam je kazao kako postoji mogućnost da uz pomoć helikoptera u nekoliko navrata na Dinaru prebacimo sve što nam je potrebno za sklonište. Potom smo u Varaždinu od veterana 7. gardijske brigade dobili polovni kontejner koji smo renovirali i pripremili za transport... - kaže Mate Protega, predsjednik HPK Sv. Mihovil.

Kontejner je više mjeseci stajao ispred Protegine kuće gdje su ga Mihovilci uređivali, nakon čega je u svibnju ove godine zrakom prebačen na Dinaru, zajedno s glavninom potrebnog materijala za njegovu kasniju nadogradnju i uređenje.
Tek je predstojao najteži dio posla, jer su Mihovilci u petnaestak navrata u grupama po desetak ljudi na svojim leđima iznijeli sve ostalo što je bilo potrebno da sklonište dobije današnji izgled.

Kontejner je nadograđen, a zahvaljujući majstorskim vještinama članova kluba od prazne kutije je postao prava udobna kućica: dobio je krov i potkrovlje obloženo drvom koje u kojem može prespavati do 9 osoba, kuhinju sa stolom i klupama, peći i prostranim natkrivenim trijemom, te ostavom za ogrjevno drvo i nužni alat, kao i rasvjetu iz solarnih panela.

U pripremi je i spremnik za kišnicu, odnosno pitku vodu, a uređen je i okoliš s platoima za postavljanje šatora, klupama za sjedenje s pogledom na široki horizont do mora i otoka...


Mihovilci pozivaju na otvaranje skloništa u subotu, uz informaciju kako je od zaseoka Mirkovići do novog skloništa tzv. Jogurt stazom potrebno 3 do četiri sata hoda, ovisno o fizičkoj spremi.

No tamo će ih dočekati planinarska dobrodošlica i tanjur planinarskog graha iz velikih lonaca koje su članovi kluba također iznijeli na svojim leđima.

Mihovilci i čelnik kluba Stipe Protega zahvaljuju svima koji su pridonijeli ostvarenju ovog zahtjevnog zadatka, poduzeću Pro Automatika na donacija materijala za oblaganje skloništa i svim članovima koji su svojim predanim i napornim radom omogućili da niz sljedećih desetljeća generacije planinara imaju ugodno, komforno i sigurno mjesto za zaklon i boravak na planini.

Na kraju, mole sve buduće posjetitelja da čuvaju, paze i održavaju Planinarsko sklonište 'Zlatko Prgin', a koje će, dakako, stalno biti otvoreno za sve planinare u pohodu na Dinaru i na putu na najviši hrvatski vrh Sinjal (1831 m).  

Iz kategorije: Volim Šibenik