Datum objave: 16. Rujan 2019

Mati Baranoviću nisu trebale društvene mreže da pošumi Skradinski buk,kanal sv. Ante, Jelinjak i Šubićevac

Mati Baranoviću nisu trebale društvene mreže da pošumi Skradinski buk,kanal sv. Ante, Jelinjak i Šubićevac
Diana Ferić
Diana Ferić

"Posadi drvo, ne budi panj" naziv je akcije koje je ujedinila gotovo dvadeset tisuća ljudi na najvećoj društvenoj mreži Facebooku, ali skoro je nepoznato da je jedan Šibenčanin i bez takve akcije tridesetih godina prošlog stoljeća pošumio veći dio Šibenika, bez društvenih mreža, sam. Njegovo ime je Mate Baranović, a priču o njemu donosimo u novom broju časopisa "Volim Šibenik" .

 


"Posadi Slapove Krke, odnosno Skradinski buk kako je danas njihovo općeprihvaćeno ime, temeljni središnji prirodni fenomen Nacionalnog parka "Krka" koje Republika Hrvatska čuva i štiti kao jednu od svojih najvećih nacionalnih vrijednosti prirodne baštine te kanal sv. Ante koji je kao značajni krajobraz zaštićen od 1974. godine, onakve kakvima ih danas vidimo i doživljavamo, krajem 19. stoljeća oblikovao je šibenski šumar Mate Baranović. On je bio nositelj velike desetogodišnje akcije pošumljavanja krša i goleti u šibenskoj okolici krajem 19. stoljeća u čijem provođenju je imao potporu općinske uprave i šibenskog načelnika Ante Šupuka.
Pošumljavanje krških goleti u okolici Šibenika bio je dio velikog projekta Austro Ugarske Monarhije pošumljavanja krša i goleti duž hrvatskog dijela obale Jadranskog mora pokrenut u drugoj polovici 20. stoljeća.

Prema pisanju dalmatinskog prirodoslovca, profesora Petra Biankinija, na šibenskom području u središtu tih nastojanja bio je šumar Mate Baranović.
Baranović se rodio u Šibeniku 1867. godine, a umro je u Zagrebu 1939. godine. U Šibeniku je završio Ratarsko-gospodarsku školu. Kao najboljem učeniku s izvrsnim ocjenama i uzornim ponašanjem, uprava općine Šibenik, na preporuku načelnik Ante Šupu, oca suvremenog Šibenika, omogućila mu je nastavak školovanja na visokim školama u Križevcima gdje studirao gospodarsko-šumarske znanosti, smjer šumarstvo. Diplomirao je 1887. godine i odmah se vratio u rodni Šibenik u kojem radi do 1905. godine kada je zbog osobnih razloga otišao u Zagreb gdje je bio upravitelj većih šumskih kompleksa u okolici Zagreba.
Tijekom 18 šibenskih godina posvetio se pošumljavanju, kako se to tada zvalo, obešumljenih goleti na području tadašnje općine Šibenik te izgradnji perivoja i hortikulturnom uređenju Šibenika po uzoru na europske metropole.
Više na:  https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no35
 

Iz kategorije: Volim Šibenik