Datum objave: 02. Lipanj 2019

Šibenska gimnazija za 110. rođendan dobila prigodnu dopisnicu, a uskoro će i monografiju

Šibenska gimnazija za 110. rođendan dobila prigodnu dopisnicu, a uskoro će i monografiju
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska pošta izdala dopisnicu povodom 110 godina postojanja Gimnazije i tako pridonijela obilježavanju tog jubileja. Prigodne dopisnice uglavnom su namijenjene kolekcionarima, pogotovu danas kada je slanje pisama i dopisnica zamijenila elektronička komunikacija.

 

U povodu tog jubileja uskoro će biti predstavljena i Monografija šibenske gimnazije koji je uredila prof. Jasminka Paić.

 

Službeno, šibenska je gimnazija počela s radom 24. listopada 1909. godine, no korijeni joj sežu u dalje u prošlost. Praspomen gimnazije kao školske institucije u Šibeniku datira još iz 1806. godine, a Šibenčani su je priželjkivali desetljećima ranije. Prvu javnu gimnaziju osnovao je za francuske uprave Dalmacijom, generalni providur Dondolo. Zbog besparice ta se gimnazija ugasila 1813. godine, a otvaranje nove Šibenčani su morali čekati sve do 1864. godine. Tada je osnovana takozvana niža realka koja je ukinuta 1873. godine zbog toga što je tadašnja vlast tražila da je se pretvori u hrvatsku građansku školu s ratarskim tečajem. Zalaganjem gradonačelnik Šibenika Ante Šupuka i posebno Ante Dulibića zastupnika u Carskom vijeću u Beču, Šibenik je konačno dobio gimnaziju koja, ne računajući ratne drame i političke i reformatorske nevere, traje do danas. 

Iz kategorije: Volim Šibenik