Datum objave: 08. Travanj 2019

Jeste li znali da je rektor uspješnog Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić odrastao u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li čuli da je Sveučilište u Splitu nedavno proglašeno najboljim hrvatskim sveučilištem i najuspješnijom hrvatskom znanstveno - istraživačkom institucijom? Možda će vam se ovo pitanje činiti suvišnim u jednom šibenskom časopisu, jer kakve sad veze Sveučilište u Splitu ima sa Šibenikom, no itekako ima smisla. Veliki dio uspješnih studenata dolazi iz Krešimirovog grada, a na čelu ove znanstveno istraživačke institucije je Šibenčanin, prof dr sc. Dragan Ljutić. Nekad šibenski dječak, mladić, gimnazijalac, student Medicinskog fakulteta, danas poznati nefrolog rado se sjeća svog djetinjstva i mladosti u Šibeniku što je pokazao u intervjuu koji je s njim za internetski časopis Volim Šibenik vodila novinarka Ojdana Koharević.

Evo nekih naglasaka:


...Prošlo je više od pola stoljeća, ali uspomene su svježe. Odrastao sam u sretnim vremenima, išao sam u Osnovnu školu ‘Lepa Šarić’, današnja ‘Tin Ujević’ i doista imao lijepo djetinjstvo, velikim dijelom zbog obitelji; majka je vodila računa o svemu. Kad se sjetim tih vremena znam da smo mnogo ulagali u znanje, zahvaljujući izvrsnim nastavnicima, profesorima, a uz to se mnogo čitalo, imali smo razne slobodne aktivnosti, gluma, nastupi u šibenskom kazalištu, ples, glazba, gitarijade….

 

...Nastupao sam u predstavi ‘Dugonja, Trbonja i Vidonja’ sada već pokojnog pisca Mladena Širole, a ja sam u predstavi glumio Dugonju. I sad se nasmijem kad se sjetim naših kostima, entuzijazma profesora Branice. Predstava je bila i ostala poučna jer govori o istini, pravdi i dobroti, a drago mi je što se i sada djeca uče istim vrijednostima. Nedavno sam je uočio na televiziji i prisjetio se sa suprugom svoje uloge…. Kad već govorimo o glumi, imao sam ja afiniteta postati glumac, čak me u pripremi za možebitnu akademiju podržao i prof. Ivo Brešan. Profesor Ivo i njegova supruga Jela Godlar - Brešan doista su bili posebni ljudi, njih Šibenik, kao i druge ne bi smio zaboraviti….


Opširnije na https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no31__1_
 

Iz kategorije: Volim Šibenik