Datum objave: 07. Ožujak 2019

Svestrana humanitarka Ana Paić postala je "Šibenska grandeca" i ponijela titulu kao i njena rođakinja prije 150 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova, treća "Šibenska grandeca ", je Ana Paić, medicinska sestra u mirovini iz ŠIbenika, s Gorice na kojoj je rođena i na kojoj još uvijek živi, žena koja svakodnevno pomaže bolesnima, siromašnima, potrebitima i koja živi, kako je sama kazala kao da dan ima 28 sati . To vrijedno priznanje uručeno joj je večeras na svečanosti u Muzeju grada Šibenika na kojoj je predstavljeno svim pet ovogodišnjih kandidatkinja. Uz nju to su Karmen Erceg, modna dizajnerica s Brodarice s diplomom zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koja je još u djetinjstvu nadrasla urođene tjelesne nedostatke; Marijana Rajić, jedna je od osnivačica i aktualna predsjednica šibenske Udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida "Aurora", Marina Ninić šibenska obrtnica, vlasnica fotokopirnice na Vanjskom kandidirana zbog svoje socijalne osjetljivosti i zapošljavanja osoba s teškoćama u razvoju te Maja GnjidićVerdecchia koja živi u Italiji, ali nikada nije zaboravila Šibenik. Tijekom Domovinskog rata uključila se u brojne humanitarne akcije i pomoć za rodni Šibenik i županiju, a pokrenula je Facebook grupu "Iz Šibenika si, ako…" i projekt "Najljepša mama Hrvatske". Posebni žiri koje je donosio odluku bi bio najsretniji, kako je kazala članica Živana Podrug, da je ta titula mogla pripasti istodobno svim kandidatkinjama jer svaka ju je zavrijedila ponijeti.

 

 

Ani Paić došli su potporu dati svi članovi njezine obitelji pa i sestra koja joj je uručila poseban dar - portret njihove tete koja je bila prava starinska šibenska grandeca star 150 godina naslikan u Šibeniku. Obiteljska tradicija se nastavlja.

"Kad sam čula da sam ja nova grandeca počela sam se tresti tko šiba i još uvijek u sebi treperim. Osjećam seprekrasno. Sretna sam što sam prepoznata,a li i što sam se našla u društvo ovih divnih žena. Moja dnevna ruta je od Zadra do Splita, stalno me negdi potežu i zivkaju. Na tiramoli san cili dan, na teči su mi non-stop. Malo spavam jer ne valja spavati. Šta ću onda radit na svetoj Ani? Zamisli otići na onaj svit nepotrošen, pa grijota bi bila od Boga", kazala je iskreno Ana nasmijavši sve prisutne u prepunom atriju Muzeja grada Šibenika.

 

Ana je 38 godina radila kao medicinska sestra u Centru za djecu s teškoćama na Šubićevcu pa je naglasila da "rad s djecom s posebnim potrebama znači voljeti cijeli svijet."
Marijana Rajić, predsjednica je Udruge Aurora, a svojim je nesebičnim radom olakšala život najprije svojoj 18 - godipšnjoj kćeri koja je 100 postotni invalid, ali i svoj šibenskoj djeci koja boluju od cerebralne paralize.

 

 

"Potrebno je promijeniti sebe da bi mogli mijenjati svijet oko sebe i pomoći toj djeci da pomiču granice", kazala je večeras okupljenima u Muzeju grada Šibenika.
Marina Ninić, vlasnica fotokopirnice na Vanjskom koja zapošljava osobe s teškoćama u razvoju, poručila je da je od svoje zaposlenice s teškoćama naučila više nego što se mogla nadati.
"Zaposlila sam ju prije tri godine i nadam se da sam tim činom napravila nešto dobro za nju. Ona me učinila strpljivom osobom, što prije nisam bila", istaknula je preporučivši i drugima da pruže šansu takvim ljudima.

Kandidatkinja za "Šibensku grandecu 2019" bila je Maja Gnjidić Verdecchia, Šibenčanka s talijanskom adresom, poduzetnica i humanitarka, organizatorica izbora Najljepša mama Hrvatske i osnivačica Facebook grupe iz 'Šibenika si ako...', te Karmen Herceg, diplomirana modna dizajnerica, krojačica, koja je unatoč teškom tjelesnom hendikepu izgradila zavidni karijeru modne kreatorice i promotorice "društva različitih",a jedini joj je još san biti kostimografkinja na filmu.

 

"Uvijek sam bila tvrdoglava i zahvalila bih roditeljima koji su mi uvijek bili potpora. Čovjek uvijek mora vjerovati u sebe, jer ako se bojite života, tko će onda vjerovati u vas", rekla je Karmen Herceg doprijevši do srca svih prisutnih.

Novu "Šibensku grandecu" proglasila je Senka BIlać, proečelnica Ureda župana Šibensko - kninske županije koja je u ime župana Gorana Pauka  zahvalila svim kandidatkinjama za to što rade za unaprijeđenje lokalne zajednice i istaknula važnost žena i ženske energije u društvu. Grandeca je dolila  repliku glave  LIjepe Jelene sa Šibenske katedrale, donaciju Dalibora Martinovića te skulptura hrabre samosvojne žene koju je izradila mlada šibenska kiparica umjetnica Manuela Pauk zadivivši i kandidatkinja za Grandecu i sve prisutne. Priznanja su uručili Dinko Škevin, autor teksta pjesme "Šibenska grandeca" i član žirija te docentica Irena Bralić koja je lani proglašena "Šibenskom grandecom". Mladoj umjetnici, autorici skulpture Turistička zajednica grada Šibenika je za taj rad dodijelila nagradu od 1 000 kuna.

 

Ostale kandidatkinja za grandecu dobile su posebna priznanja i replike glave Lijepe Jelene koje su im uručili Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika i član žirija za izbor "Šibenske grandece" te dr. Danči Mihovilčević, prva "Šibenska grandeca".

 

Uz Šibensku grandecu izabrana je i ikona stila. To je priznanje ove godine pripalo Vanji Dadić, dugogodišnjoj djelatnici u turizmu koja zanimljivim kombinacijama i osebujnim, elegantnim stilom izaziva plijeni pažnju na šibenskim ulicama. Uručila joj ga je prošlogodišnja "ikona stila" Nada Škarica.

ŠIbenska modna dizajnerica Nakita Ivana Slavica Vunić, čiji nakit nose brojen Šibenčanke, ali i estradne zvijezde iz Hrvatske i svijeta samoinicijativno je svim kandidatkinjama, dobitnici titule "Ikona stila" i mladoj umjetnici Manueli Pauk darovala svoj nakit pružajući na taj način potpori projektu izbora "Šibenske grandece".

Tim projektom želi se promovirati žene koje nesebično rade na poboljšanju razine kvalitete života u lokalnoj zajednici, hrabrim ženama koje pomiču granice i pridonose općem dobru. Organizator je Udruga "Volim Šibenik" a sponzori svečanosti bili su Šibensko - kninska županija, Vinoplod Vinarija, Turistička zajednica Grada Šibenika i Signal.

 

U zabavnom dijelu nastupile su, također podržavajući taj projekt, klapa  šibenske gimnazije Antuna Vrančića  "Gimnazijalke"  pod vodstvom prof. Lorene Antunac dok je pjesmu "Šibenska gnadeca" otpjevala šibenska novinarka i pjevačica Ivana Bulat uz pratnju dua Divertimento, Branka Aralice na gitari i vokala Zorislava Suše.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik