Datum objave: 26. Veljača 2019

Promovirana knjiga "Iz Jozine zobnice" Joška Simsiga koji je sve šibensko volio glasno i javno

Promovirana knjiga "Iz Jozine zobnice" Joška Simsiga  koji je sve šibensko volio glasno i javno
Diana Ferić
Diana Ferić

Prepuna multimedijska dvorana Gradske knjižnice u Šibeniku na večerašnjoj promociji knjige "Iz Jozine zobnice", zbirke bilješki Joška Simsiga, dugogodišnjeg propagandiste Županijskog radio Šibenika i vječnog zaljubljenika u Šibenik, njegovu baštinu, lokalni jezik i običaje najbolje svjedoči o tomu koliki su ga ljudi - prijatelji, susjedi, poznanici, kolege poštivali i koliko je dubok trag u Šibeniku ostavio i to dvije godine nakon smrti i prije toga nekoliko godina teške bolest kada gotovo uopće nije izlazio iz kuće, a Facebook mu je bio jedini način komuniciranja sa svijetom. Bio je to čovjek koji je, kako je napisao Branimir Periša, volio Šibenik i Šibenčane javno i glasno kao i oni njega.

 Tu su knjigu posthumno objavili Ogranak Matice hrvatske Šibenik i Županijski Radio Šibenik, u kojemu je Simsig proveo čitav radni vijek, a na poticaj njegove supruge Katarine koja je nakon njegove smrti pronašla te zapise, a za većinu nije ni znala da postaje.

Joško je potajno pisao te duhovite i emotivne crtice iz života Šibenika. Dio ih se odnosi na njegovu obitelj, a dio na šibenske običaje, jela, pića. , kako je kazala njegova supruga Katarina.

O knjizi i Jošku Simsigu govorili su urednik Željko Krnčević te Joškove kolege Živana Podrug, dugogodišnja urednica Županijskog radio ŠIbenika i novinar Brane Periša koji je napisao i predgovor.

Iskreno je priznao kako je je iznenadilo to što je Joško za sobom ostavio te pisane tekstove budući da su ga svi znali kao otvorenog, komunikativnog čovjeka koji je svoje misli dijelio s drugima, a pisanje je ipak samotni čin.

"Šteta je što je Joško prerano otišao. Možda su ovo bili predlošci za neke šire literarne uratke. Po meni tu ima bisera, epizoda i likova koji bi mogli stajati kao glavni ili sporedni likovi u nekom širem literarnom uratku samo što Joško nije pisao fikciju nego je zapisivao stvarne događaje opisujući ih upečatljivo poput scena za kakav film", istaknuo je Periša koji je Joška nazvao nenadmašnim kozerom plemenite naravi.

Joškov je jezik pun lokalizama, starih šibenskih izraza i fraza tako da zbirka sadrži i mali rječnik manje poznatih pojmova

"Joško Simsig je, došavši u Informativni centar 1978. godine, počeo raditi kao propagandist, iako do tada to radno mjesto nije postojalo, niti je postojala svijest o potrebi propagandno-marketinškog programa. Stvorio je propagandni svijet u eteru Radio Šibeniku od nule, u početku zajedno s Radom Perišom te šibenskim glumcima Matom Gulinom i Nevenom Baranovićem, a kasnije i potpuno sam; smišljao reklame i snimao ih u pravilu pune lokalizama", kazala je Živana Podrug.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Vojislav Marković i Ivan Ercegović.

 

Iz kategorije: Volim Šibenik