Datum objave: 09. Studeni 2018

Baština ljepote:Šibenčanke -nedokučive slasne voćke koje kipte vrućim sokovima strasti

Diana Ferić
Diana Ferić

Početkom 1911. godine nastao je nadahnuti esej o muškim mukama s prelijepim Šibenčankama. Napisao ga je nama nepoznati autor koji se, po svemu sudeći, i sam našao na mukama ježovim kada je nekom zgodom ili prigodom došao u Šibenik u kojem se, čini se, i zaljubiobudne i slabo romantične. Do redakcije internetskog časopisa „Volim Šibenik“ došla su dva dijela tog zanimljivog rukopisa koji je, sudeći po stilu i načinu izražavanja, pisao netko načitan i vičan peru, a uz to dobar poznavatelj, ljubitelj i štovatelj žena i njihove ljepote. Prvi su objavili u prošlom, a nastavak donose u novom broju.


-Kadgod vidim lijepe Šibenčanke, piše taj pisac zadivljen ljepotom šibenskih djevojaka i žena, na ulici, u kazalištu ili kavani, zadivi me njihova ljepota. Bez daha me ostave njihove grudi naglašene maramama preko prsa, a još više trud, mar i ustrajnost kojeg ulažu da bi bile i mogle ostati tako lijepe. Tu ljepotu ne dijeleći ih na građanke il težakinje, teško je opisati, kao što je teško nabrojati i sva lukavstva koja su im valjda stalno na umu pa uspijevaju da im zavidne muške oči ne vide hod pomalo vojnički i ne čuju glas pretjerano snažan i oštar u svakoj zgodi. Pomisao da Šibenčanke teret svoje ljepote u koju utkaše toliko strpljenja koliko koludrice u sitni vez čipke nose samo da bi privukle muško oko i srce, varka je jer u njih se do milovanja ne dolazi lako. Sve je u Šibenčanki, onako stasitih, jakih i oholih zaobilazno, zakučasto, zamršeno i oteščano pa nije čudo što se oni muški koji se za njima na prvi pogled vatreno pomame još brže ohlade. Za osvojiti Šibenčanku treba imati strpljenje pustinjaka, strategiju generala, upornost magareta i tjelesne snage za trojicu. Ništa tu drugo ne pomaže jer Šibenčanke su genialne u izmišljanju svake moguće komplikacije dok se ne predaju u muški zagrljaj, a i tada su vazda budne, stalno na oprezu i slabo romantične.
 

 

Nakon minucioznog opisa frizura koje njeguju Šibenčanke, u nastavku svog muškog plača zbog muke i jada da pridobije srce neke od njemu prelijepih Šibenčanki, naš se pisac okomljuje na plodove umovanja šibenske ženske glave o ljubavi, modi i navadi Šibenčanki da nose hlače.
-Što je tim ženskim glavama, - pita se on -zar im nije dosta što im sve što odjenu ima nebrojeno vrpca, traka, remenja, uzla, čvorova, dugmadi, kopča, kopčica, držača i igala svih veličina i vrsta, nego su počele i hlače nositi koje mi svu dobru volju i naklonost naprama njima ubiše? U boju za ravnopravnost i za privilegiju muškarca posegla su žene za skrajnjim sredstvom, za hlačama, što ja razumijem da je tako u svijetu. Ali što će Šibenčankama hlače kada se već ionako u svemu ravnopravno s muškarcima nose, a neke su bogami u pameti i rukama jače od muškog roda? Nije najgore što im od hlača više ni golu petu ne možeš vidjeti nego sve to s hlačama ima i politički izričaj pa eno neke krasotice i puše ne krijući se nego se pušenjem u javnosti ponose. Ali vrag je i u njima jer kad im je cigareta među prstima one takve pokrete rukama čine i na takav način cigaretu ustima prinose da im ni eunusi ne bi odoljeli, a kamo li prosta muška žgadija koja gmiže okolo u nadi da će mu nekoja od njih barem milosrdni pogled udijeliti.

Više pročitajte na: https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no28_-_spojene_strani:
 

Iz kategorije: Volim Šibenik