Datum objave: 14. Listopad 2018

Prvi put nakon 50 godina Šibenčani plovili do Skradina i natrag legendarnim brodom, nekad Ohridom danas Tijatom

Diana Ferić
Diana Ferić

Lipo li je, lipo li je – ponavljali su oduševljeni putnici, uglavnom Šibenčanke i Šibenčani, na prepunom brodu Tijat ploveći danas od Šibenika do Skradina,  na liniji koja je u povijest bila jedina prometna veza Šibenika, Skradina, Zatona i Rasline pa je njoj u čast organizirano današnje putovanje na toj relaciji. Održavao ju je tadašnji brod Ohrid koji se danas zove Tijat i najstariji Jadrolinijin brod na službenim brodskim linijama, pa je plovidba organizirana i njemu u čast, za njegove 63 godine. Liniaj je ukinuta prije 50 godina, kada je izgrađen skradinski most.

Mnogi koji su se danas našli na Tijatu brodom nikad nisu ni prošli tu rutu pa su škljocali mobiteli i fotoaparati, a atraktivno im je bilo sve , od prolaska ispod Šibenskog mosta, plovidba kroz kanjon svetog Josipa, plovidba kao ulje mirnim Prukljanskim jezerom i na kraju prolazak ispod novog mosta na autocesti i uplovljavanje u Skradin, na istom mjestu na kojem je nekada stajao Ohrid.

Iz Šibenika je Tijat ispratila šibenska glazba, na brodu koji Dida Frane koji je krenuo iz Vodica, također u Skradin bila je vodička glazba, a na skradinskoj rivi su dobrodošlicu odsvirale zajednički tri glazbe – šibenska, vodička i skradinska. Nakon toga Šime Strikoman je snimio Milenijsku fotografiju na kojoj je bilo gotovo 500 sudionika ovog veselog događanja kojim je evocirano nešto što je u prošlosti bila svakodnevica. U Skradinu je predstavljen i Jadran Jurić, jedino dijete koje je rođeno na brodu Ohrid. Nije mogao sačekati dolazak u šibensko rodilište već se rodio na potezu od Zatona do Šibenika.

Milko Kronja koji se bavi poviješću pomorstva predložio je da se pokuša pronaći način, i to lokalna samouprava s nadležnim ministarstvima, da se Tijat sačuva takav jest, a da se ne dopusti da ga se, nakon što ga Jadrolinija umirovi pretvori u nešto drugo, a mogao bi kao turistička atrakcija ploviti upravo na relaciji Šibenik – Zaton-Raslina Skradin i za izletnike i za turiste.

„U splitskom brodogradilištu 1954. Godine započeta je gradnja tri broda blizanca tipa Brač za jadroliniju. Prvi koji je porinut bio je Karlovac, nakon njega Valjevo i na kraju 1955. Godine Ohrid. Nekadašnji Karlovac je od 2005. Godine brod za krstarenje Emanuel, Ohrid, kasnije Ozalj ima istu sudbinu,a ostao je još kao posljednji Mohikanac naš Tijat. On je za razliku od prva dva broda zadržao izvornu siluetu, ušao je u legendu i zaslužuje biti tretiran kao hrvatska pomorska baština“, kaže Kronja, nadajući se da će to doprijeti do onih koji bi mogli nešto učiniti.

Skradinjani su goste dočekali s skradinskim rižotom koji je pripremila ekipa iz restorana „Visovac“ ,a podijeljeno je više od 400 porcija.

Današnju plovidbu organizirali su udruga Tijat u srcu i Šime Strikoman uz potporu Jadrolinije, Udruge pomorskih kapetana Šibenik te Grada Skradina i TZ Grada Skradina.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik