Datum objave: 25. Rujan 2018

Časopis Volim Šibenik "rame uz rame" s nacionalnim i međunarodnim novinama na Fra Ma Fu festivalu

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč financijskim teškoćama, vladavini portala i online novinarstva ne bi trebalo odustati od tiskanih izdanja novina i časopisa jer ona i dalje predstavljaju serioznije novinarstvo i temeljitiji pristup temama, zaključak je okruglog stola pod nazivom „Novine žive“ koji je održan proteklog vikenda u sklopu Fra Ma Fu festivala novinarske reportaže i reportera u Fažani. Tim povodom predstavljeni su internacionalni magazin Dimenzije iz Slovačke koji ima pretplatnike u 13 zemalja, nacionalni časopis Start BiH iz Bosne i Hercegovine i lokalni časopis Volim Šibenik iz Šibenika.

 

Iako je riječ o tri različite razine publike kojoj se obraćaju u razgovoru se pokazalo da se izdavači sva tri magazina susreću s istim problemima jer nemaju sigurne i stalne izvore prihoda već su osuđeni isključivo na prihode od oglašavanja koji su sve manje izdašni i, balansirajući  poput hodača po žici, opstaju samo zahvaljujući entuzijazmu i tvrdoglavosti izdavača i vjernosti čitatelja.

Sudionici tog okruglog stola, među kojima su bili iskusni novinari iz elektroničkih i tiskanih medija, neki već i u mirovini, pohvalili su koncepciju časopisa Volim Šibenik i teme iz šibenske bliže i dalje prošlosti koje na popularan način izvlači „iz naftalina“ i obrađuje ocjenjujući da njihova važnost i zanimljivost nadilazi lokalne okvire te pridonosi očuvanju i promociji nacionalne baštine.

 

Časopis Volim Šibenik, kao što je poznato, izlazi, s određenim izmjenama i preoblikovanjima od 2010. godine, a cilj mu je očuvanje zavičajne baštine i promocija Šibenika i šibenskog kraja i zaslužnih ljudi koji su u njemu živjeli i stvarali.

 

Festival Fra Ma Fu nazvan je po hrvatskom reporteru Franji Martinu Fuisu koji je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara tridesetih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.
Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u nas, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Pisao je pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije za izvanredno popularne stripove koje je crtao velikan strip umjetnosti Andrija Maurović, a okušao se i kao scenarista za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Upravljao je zrakoplovom, obožavao biciklizam i volio duge šetnje prirodom.

 

Taj se festival održao 4. godinu za redom i  jedna je od rijetkim prilika novinarima da se susretnu i razmjene iskustva te sagledaju sve probleme i izazove pred kojim se novinarska profesija danas nalazi, a u sklopu njega održavaju se i radionice za mlade novinare i studente.

 

Organizatori 4. Fra Ma Fu festivala su Studijski institut za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a suorganizatori su Općina Fažana i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

 

Iz kategorije: Volim Šibenik