Datum objave: 20. Rujan 2018

Časopis "Volim Šibenik" bit će predstavljen na Fra Ma Fu festivalu u Fažani

Diana Ferić
Diana Ferić

Časopis za zaštitu i promociju zavičajne baštine Volim Šibenik, izgledom malo skromnija inačica časopisa „Šibenik tim“, koji je tvrtka Moć komunikacije pokrenula 2010. godine bit će predstavljen na poznatom festivalu novinarske reportaže Fra Ma Fu koji se od danas, 20. do 23. rujna održava u Fažani u organizaciji.

Taj je festival pokrenut u spomen na oca novinarske reportaže u Hrvatskoj Franu Fuisa koji je stvarao u razdoblju prije 2. svjetskog rata ,a pisao je i putpisne reportaže obilazeći Hrvatsku na biciklu. Franjo Martin Fuis / Fra Ma Fu (Virovitica 1908. – Plitvice 1943.) je bio jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara tridesetih godina 20. stoljeća, začetnik hrvatske turističke reportaže i jedan od najistaknutijih reportera svih vremena. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Uz časopis Volim Šibenik na tom će festivalu, na tribini pod nazivom „Novine žive“ , biti riječi i o magazinu Dimenzije iz Slovačka te Startu iz BiH. Bit će održan i okrugli stol o tomu jesu li naovinari danas jedna drugom kolege ili neprijatelji,a pripremljen je i bogat radionički i zabavni program.

Časopis Volim Šibenik iz zaborava je do sada izvukao niz tema o šibenskoj nematrijalnoj baštini te priče o uglednim Šibenčankama i Šibenčanima koji su poznatiji u svijetu nego u rodnom gradu,a pokrenuo je i velik broj projekata poput izbora najljepše šibenske pjesme, Šibenske luganige i Šibenske grandece, a po njegovim pričama HTV je do sada snimio ili upravo snima sedam dokumentarnih filmova.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik