Datum objave: 16. Veljača 2018

Kandidatkinja za Šibensku grandecu prof. Jasminka Paić:Učernici uče od mene, a ja od njih

Diana Ferić
Diana Ferić

 Profesorici Jasminki Paić povijest je zvanje, ljubav i hobi, lako se zaključuje po onomu što kao gimnazijska profesorica radi već desetljećima. Posebnu ljubav pokazuje prema zavičajnoj i nedavnoj nacionalnoj povijest vezanoj za Domovinski rat pa to prenosi i svojim učenicima radeći zajedno s njima različite projekte, sve volonterski. Nema gotovo školske godine da netko od njezinih gimnazijalaca ne osvoji neku od državnih nagrada iz povijesti. Profesorica Paić 35 godina radi u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića, koju je i sama pohađala, a ljubavlju prema povijesti zarazila se još kao gimnazijalka pa je završila povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zadru. Sve godine otkako radi pokušava učenike zainteresirati za taj mnogima zamoran i šturi nastavni predmet.

 

 

Želim učenike usmjeriti prema tomu da povijest ne predstavlja samo gomilanje različitih događaja i datuma već da poznavajući povijest razvijaju i svijest o svom identitetu i svojoj nacionalnoj povijesti. Učenici vole zanimljive projekte, te im pristupaju kreativno i odgovorno. Kroz sve te godine rada vjerujem da sam ih puno naučila, ali naučila sam i ja puno od njih, mijenjam se i ja s generacijama koje dolaze. Mislim da ne mogu istim pristupom i metodama raditi danas kao kad sam počela. Učenike moramo motivirati na drukčiji način: kroz zanimljivu priču, intrigantna pitanja i teme, jer smo u dobu moderne tehnologije kojom oni izuzetno vješto barataju. Sretna sam i čast mi je raditi s mladim, kreativnim, divnim ljudima - a to su naši učenici, iskreno nam je kazala Jasminka Paić.

Sa zavičajnim projektima krenula je 1995. godine kada je na poticaj Kluba Šibenčana u sve šibenske srednje škole uveden kao fakultativni predmet "Šibenik i šibenski kraj kroz stoljeća".
„Nastava se izvodila terenski, predavači su bili Šibenčani, kompetentni profesor, i trajalo je nekoliko godina. Kasnije sam na tom tragu nastavila raditi sa svojom povijesnom grupom pa smo se 1998. uključili u program obilježavanja 700. obljetnice Šibenske biskupije. Moji su učenici osvojili prvo mjesto u kvizu znanja o biskupiji, a nagrada je bila hodočašće u Rim. Bilo je puno tih projekata. Povijesna grupa temeljitije i na sasvim drugi način obrađuje različite teme iz povijesti grada Šibenika. tako smo napravili i dramsli prikaz dolaska kralja Petra Krešimira IV. u Šibenik 1066.,a tu mi je pomogla moja bivša učenica, sada profesorice hrvatskog jezika i dramske pedagoginje Nataše Jurić Stamenković, koja je osmislila scenografiju. Izveden je u Muzeju grada Šibenika te na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku Naša Gimnazija "upletena" je u sva kulturna i društvena zbivanja grada i županije, od osnutka do danas. Otkrit ću vam da u suradnji s Državnim arhivom pripremamo novu monografiju za 110. rođendan Gimnazije,a do sada smo imali brojne projekte, prisjeća se Paić.

 

Događanja u Rujanskoj bitci za Šibenik posebno je područje zanimanja prof. Paić i njeznih učenika pa svake godine pripreme jedna tematski projekt koji prezentiraju u Gradskoj vijećnici.

„Na školskom projektu "Šibenski Rujanski rat 1991.", koji Gimnazija provodi od 2009. godine, izgaram. Osim nekoliko redovnih nastavnih sati o Domovinskom ratu u završnom razredu, na povijesnoj grupi provodimo ovaj projekt. Svake godine imamo novu temu, novi segment Rujanskog rata, organiziramo terensku nastavu za učenike i tribine za javnost. U sve su uključeni naši branitelji, sudionici i svjedoci tih povijesnih zbivanja. Obradili smo teme šibenske bolnice, Gimnazije, školstva uopće, novinara - ratnih izvjestitelja, šibenskog biskupa Srećka Badurine i još niz tema, ističe Jasminka Paić za koju vrijedi da je stroga profesorica u tom smislu što nema poklanjanja ocjena i od učenika traži da savladaju gradivo, ali je istodobno puna razumijevanja za učenike i izlazi im u susret“.

 

 

Posebnu pažnju javnosti privukla je izložba "Marame, šudari, hacoli" koju je osmislila u suradnji s etnologinjom Sandrom Barešin i organizirala uz potporu Gimnazije Antuna Vrančića i Muzeja Grada Šibenika, a u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Muzejom betinske drvene brodogradnje.

„Moji su roditelji s otoka Kaprija i došla mi je misao da bi bilo lijepo sve te marame naših starih izložiti na jednom mjestu. Ja sam kao dijete bila okružena s ženama koje su stalno imale te marame na glaci i nisi ih smio dirnuti pa me zaokupljalo što to njima znači. Učenici su to rado prihvatili, pripremali smo se šest mjeseci, donosili su marame, uključili su se i KUD-ovi, muzeji i dogodilo se. Ove godine su to marame priobalja i šibenskih otoka. Dogodine planiramo obraditi marame Šibenika i zaleđa,“ najavljuje prof. Paić.

Priznaje da joj je posebna čast to što se našla među nominiranim za priznanje Šibenska grandeca te da su za nju sve nominirane žene prave grandece i još puno njih koje rade lijepe i korisne stvari za sredinu u kojoj žive.

"Počašćena sam što sam se našla među deset žena koje je sredina prepoznala i zahvaljujem onima koji su me predložili ",  kaže  Jasminka Paić.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik