Datum objave: 17. Prosinac 2017

HTV - ov film o Šibenskoj luganigi bit će premijerno prikazan na Adventuri 19. prosinca

Diana Ferić
Diana Ferić

"Šibenska luganiga", premijerna emisija pučke i predajne kulture, bit će pretpremijerno javno prikazana na Adventuri, adventskom sajmu u Šibeniku, u utorak, 19. prosinca 2017., u 19.00 h, u Perivoju Roberta Visijanija (Đardin),a u programu HRT/HTV-a premijerno će se emitirati u četvrtak, 21. prosinca 2017. na HTV1 u 11.10 h, te reprizno u subotu, 23. prosinca 2017. na HTV3 u 9.40 h, te (istog dana) na HTV4 u 12.30 h. Javnoj projekciji u Šibeniku prisustvovat će scenarist i redatelj emisije Ivo Kuzmanić te njezin urednik Aleksej Pavlovsky.

 

Sadržaj: Dokumentarna emisija o luganigama, posebnim kratkim kobasicama, začinjenim orijentalnim mirodijama, koje se u Šibeniku, prema (još uvijek živom) običaju, proizvode u mesnicama i kupuju tijekom predbožićnih dana, te na Božić zakuhavaju u goveđoj juhi i jedu. Recept je tajna, mada su uglavnom svi sastojci više-manje poznati. Šibenska etnologinja, Marija Krnčević Rak, razgovara o toj temi s njezinim istraživačima – povjesničarem Milivojem Blaževićem i novinarom Stankom Ferićem – kao i s mesarima, te s drugim građanima Šibenika, konzumentima luganiga.

 

Luganiga je mala, mirišljava, orijentalnim mirodijama začinjena kobasica koja se, prema tradiciji, još uvijek proizvodi u šibenskim mesnicama i obogaćuje blagdansku božićnu trpezu mnogih Šibenčana. Iako je poznaje gotovo čitava Europa, ova šibenska specifična je zbog određenih sastojaka koje nemaju drugi. Međutim, koji su to sastojci, tj. kako se radi prava šibenska luganiga, tema je koja je u Šibeniku narasla gotovo do razine mita. … Jer, samo jedan mesar zna tu tajnu i zasad je ne otkriva nikome….

 

redatelj i scenarist: Ivo Kuzmanić
stručni suradnici: etnologinja Marija Krnčević Rak, novinar i publicist Stanko Ferić, povjesničar Milivoj Blažević
direktor fotografije: Dušan Vugrinec
montažerka: Davorka Feller
snimatelj tona: Mladen Šiklić
rasvjeta: Ljudevit Fištrić
kolorist: Bogdan Tankosić
autori glazbe: Dina Rizvić, Alan Bjelinski
obrada zvuka: Robert Stanić
tajnica režije: Žaklina Komljen
producent: Stjepan Erić
 

Iz kategorije: Volim Šibenik