Datum objave: 21. Rujan 2017

VIJESTI IZ POVIJESTI:Teške tučnjave u šibenskim kavanama između dva svjetska rata

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani su u prošlosti bili poznati po kavgama i tučnjavama koje su se događale uglavnom i tovernama i kavanama pod utjecajem alkohola.

 

Tako smo pronašli  vijest o jednoj od najgorih tučnjava u novijoj povijesti Šibenika,o  krvavom obračunu između šibenskih težaka i ribara iz Rasline u koje se kao oružje upotrebljavan SUHI BAKALAR.  Do ove tučnjave koja bi mogla ući u anale bizarnih gradskih događaja došlo je 1935. godine u „Gradskoj vinotočionici“ nad kojom je toga dana visjela grančica smreke što je bio znak da se toči, „šibenski specijalitet“, crno vino i to po samo dva dinara za miru. Do obračuna je došlo oko podneva kada je grupa težaka iz šibenske okolice krenula kući iz vinotočionice u koju su zašli prethodnog dana uvečer. U istoj su vinotočionici od sumraka do podneva guštali i neki ribari iz Rasline. Dogodilo se da je obalni radnik Dane Čatlak koji je bio u društvu s težacima, na putu prema izlazu ramenom gurnuo kavansku pjevačicu, a nije joj se ispričao kao što je bio red. Pristojnosti su ga šakama htjeli podučiti Manajel Rajić i njegovi Raslinjani. Dane Čatlaka i težaci koji su stali u njegovu obranu loše su se proveli jer su ih Raslinjani premlatili suhim bakalarima. Čatlak je završio u bolnici, a Raslinjani Manajel Rajić i Ante Alviže završili su u pritvoru. Njih dvojicu privela je policija, a agenti u civili zaplijenili i im sav bakalar i zadržali ga kao dokazni materijal.

 

 Policija je 1935. godine  morala tražiti pojačanje od vojske kako bi obuzdala strahovitu tučnjavu i pravi rat kamenjem i noževima između šestorice težaka i osoblja restorana na Šubićevcu čiji je vlasnik bio Šime Marenzzi? Težaci su, kada se po šibenskim konobama počelo točiti crno vino krenuli u neobični vinski pohod. Odlučili su da će u prvoj toverni svaki od njih popiti po jednu čašu vina, u drugoj dvije, u trećoj tri i tako redom. Tako su išli od jedne toverne do druge i konačno stigli do restorana na Šubićevcu, ali više nisu imali novaca pa su za njih šestoricu naručili dva decilitra vina, litru vode i šest čaša. Konobar ih nije želio poslužiti pa je došlo najprije do svađe, a zatim do nezapamćene tučnjave u kojoj su stradavali i oni koji su se tu slučajno zatekli. Ostalo je zapisano da je Šubićevcem odjekivala cika, vriska i zapomaganje. Stradao je i vlasnik restorana Šime Marenzzi, a loše su se proveli i policajci koji su došli napraviti reda. Čini se da su ih složno kamenovali težaci i osoblje restorana pa su upomoć pozvali vojsku. Kada je došla vojska svi su se razbježali, a nakon svega bio je uhićen, priveden i kažnjen amo težak Ante Piložota koji nije uspio pobjeći, a sucu nije htio odati tko su bila ostala petorica.
 

A u  kavani „Astorija“ koja se nalazila uz hotel „De la Villa“ na mjestu današnjeg kina „Šibenik“, 1935. godine više od 30 Šibenčana zadobilo teške tjelesne ozljede u jednoj od najmasovnijih i najkrvavijih tučnjava u kojoj prema procjeni policije sudjelovalo više od 150 ribara, težaka, lučkih radnika, mesarskih pomoćnika i šegrta? Do tučnjave, u kojoj su letjele čaše i pepeljare, lomile stolice, pucale glave i sijevali noževi, došlo zato što se gosti u kavani nisu mogli dogovoriti čiju će pjesmu prije otpjevati tamburaška damen kapela koja je tih dana imala gažu u „Astoriji“.
   

Iz kategorije: Volim Šibenik