Datum objave: 17. Lipanj 2017

Glazbeno čudo od djeteta,12 - godišnji Frano Živković u čast MDF- a zasvirao u Kalelargi

Diana Ferić
Diana Ferić

Poseban ugođaj na putu prema Ljetnoj pozornici na kojoj je večeras otvoren 57. MDF prolaznicima je pružio 12. godišnji Frano Živković iz Rijeke, ali je porijeklom iz Rogoznice. Svirao je gitaru i pjevao i to djelom svoje pjesme da dijelom pjesme poznatih rockera poput Davida Bowia. Dok je on samouvjereno svirao i pjevao, otac, majka i baka su ga iz prikrajka ponosno promatrali.

Frano je glazbeno čudo od djeteta. kako nam je kazao njegov otac već ide u 2. razred srednje glazbene škole i najmlađi je član Hrvatskog društva skladatelja. Odmaraju se ovih dana u Rogoznici, a u Šibenik su večeras stigli zbog MDF –a .

 

O Frani su pisali i neki nacionalni mediji. Frano Živković prvi koncert odsvirao je s pet godina. Do sada je nastupio na više od stotinu koncerata i festivala, izdao je CD, skladao niz skladbi..., prenosimo iz 24 sata.

Očevu gitaru uzeo je s dvije godine, a već s tri počeo je učiti svirati. S pet je održao prvi samostalni koncert, a nedavno je snimio i prvi autorski CD - “It’s a secret”, sa sedam autorskih i dvije djedove skladbe.


Djed, koji je studirao na Klasičnoj akademiji u Grazu, kupio mu je prvu gitaru, koju danas ponosno drži okačenu na zid sobe. Riječ je o Frani Živkoviću (12) iz Rijeke, pravom malom virtuozu, koji osim gitare svira violinu i klavir.
Dosad je osvojio niz međunarodnih nagrada te svirao na više od sto različitih festivala i koncerata diljem Hrvatske i Europe.
Frano jer sa samo osam godina završio osnovnu glazbenu školu s odličnim uspjehom, a iste godine bio je i najmlađa osoba u svijetu koja je odsvirala Vivaldijev “Koncert u D-duru”. Na svoj deseti rođendan imao je čast svirati s poznatim gitarskim kvartetom iz Los Angelesa (LAGQ), a prošli tjedan vratio se s dvotjedne turneje na kojoj je nastupao sa svojim najvećim glazbenim uzorom, gitaristom Tommyjem Emmanuelom.
Osim što svira, ovaj iznimno talentirani dječak voli skladati, za sebe, ali i za gudački orkestar.
- Ideje obično dobijem kad se idem igrati oko kuće i promatram prirodu i koke, pijetla, mačke, pse, ili vidim neku zanimljivu biljku koja me se dojmi. Od tih slika mi se počne sklapati melodija i onda požurim doma to odsvirati - objašnjava simpatični majstor gitare, čija je skladba “A cat called Shiva” posvećena njegovoj uginuloj maci, koja je, kaže, doživjela čak 22 godine.
Zanimaju ga i pisanje, crtanje i čitanje.
- Jako volim čitati knjige, crtati, a puno me zanima i svemir i znanstvena fantastika, kao i sve znanosti i istine koje ne možeš razumjeti - kaže Fran.
Za glazbu kaže da je usko povezana sa svim umjetnostima, pa i s astronomijom, koja inspirira mnoge svjetske glazbenike, napisali su je o Frani u dnevnom listu 24 sata.

Iz kategorije: Volim Šibenik