Datum objave: 09. Veljača 2017

Još jedna kandidatura za "grandecu":Majda Ivanda,10 godina volonterskog vođenja "Izvora ljubavi"

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako su mogli Albert Einstein, Thomas Edison, Isaac Newton, Winston Churchill, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Marlon Brando, Tom Cruise, Whoopi Goldberg i mnoge druge poznate osobe zašto ne bi mogla u životu uspjeti i šibenska djeca s disleksijom i disgrafijom odnosno teškoćama u učenju motiv je s kojim je Majda Ivanda prije deset godina krenula u osnivanje udruge Izvor ljubavi koja u Šibensko - kninskoj županiji okuplja djecu s tim teškoćama i njihove roditelje.
Zahvaljujući toj hrabroj i strpljivoj ženi danas se o disleksiji se u lokalnim razmjerima zna puno više, a udruga je pomogla da taj, do tada gotovo nepoznat hendikep s kojim su se borila brojna djeca i njihove obitelji, dobije pravo javnosti. I ne samo to, ona je dokazala da postoje osobe koje zdušno rade za opće dobro unatoč tomu što od toga nemaju osobnu materijalnu koristi

 

 

"Sve je počelo tako što smo se nas nekoliko roditelja djece s teškoćama u učenju počeli sastajati i o tome razgovarati. Nismo znali kojim putem ići, kako pomoći našoj djeci. Bilo je toliko nepoznanica Znali smo da se nešto događa s našom djecom, ali nismo znali kako to prevladati. Ja sam čula za disleksiju i disgrafiju, ali nisam puno o njoj znala", prisjeća se početaka rada Udruge Majda Ivanda. Krenuli su u garaži njezine obiteljske kuće, a danas imaju primjeren, lijepo uređen i opremljen prostor u takozvanom plavom neboderu koji su dobili od Grada Šibenika.
Majda Ivanda je već četrdeset godina medicinska sestra s dugim stažom na kirurgiji, a sada radi na Hitnom objedinjenom bolničkom prijemu.

 

"Kirurgija je moj život i ponovno bih da sve moram ponavljati bila sestra na kirurgiji. Ona ti omogućava da stekneš, pedantnost, odgovornost, organiziranost, da se ne bojiš izazova jer svakog dana doživiš nešto novo. Radila sam s divnim liječnicima i kolegicama od kojih sam pokupila puno znanja", priznaje Majda Ivanda, a njezini suradnici u Udruzi prisjećaju se da bi bezbroj puta znala doći u Udrugu s noćnog dežurstva i nastaviti predano raditi.
Riječ o jednoj vrlo uzornoj udruzi koja je počela skoro od ničega, boreći se s nečim što ni javnosti ni mnogima o kojima su ovisili nije bilo poznato niti razumljivo, a došlo su do toga da su zahvaljujući njihovom radu oko 170 - toro djece do sada dobilo je priliku puno lakše i djelotvornije savladati teškoće u učenju što je olakšalo o njihov i život njihovih roditelja, a imaju i velike zasluge za educiranje stručne i šire javnosti o tim teškoćama.. U toj udruzi radilo je ili radi 35 stručnih suradnika iz Šibensko - kninske Županije i 15 stručnjaka iz drugih dijelova Hrvatske koji su sudjelovali na seminarima i različitim oblicima edukacije. Posebno su ponosni na svoju Ljetnu školicu koju pohađaju djeca iz cijele Hrvatske.
" Drago mi je što smo uspjeli izdati i našu brošuru pod nazivom "Disleksija - teškoća i izazov" u kojoj smo saželi sve što treba znati o tim teškoćama i sav onaj put koji smo prolazili kako roditelji djeca koja dolaze ne bi trebala sve to proživljavati", ističe Majda Ivanda.

 

U sve to je, uz pomoć roditelja, Majda Ivanda uložila nemjerljivu energiju i volju, a mogla je, nakon što je njezina kći završila srednju školu dignuti ruke od svega i zaboraviti na disleksiju-
-Ja samo želim da roditelji djece koja imaju te teškoće ne moraju proživjeti sve ono što smo proživjeli moja obitelj, kći i ja. A kada vidite sretne okice naše djece koja mi se dođu pohvaliti da su dobili dobru ocjenu u školi, a do tada nisu mogli savladati gradivo, ja sam presretna. Snagu mi daju i naši volonteri koji rade s djecom bez naknade", ističe Majda koja je i sama sve vrijeme volonterka i stalno ističe kako je sve rezultat besprijekornog timskog rada roditelja, stručnih suradnika i djece.


Dobili su , kao udruga, Plaketu Šibensko - kninske županije i Nagrada Grada Šibenika i a Majda Ivanda osobno priznanje bvišeg Ministarstva socijalne politike i mladih za promicanje prava djeteta i volonterstvo.  

Iz kategorije: Volim Šibenik