Datum objave: 05. Siječanj 2017

Zdenka Bilušić,nominirana za priznanje "Šibenska grandeca":Više od tri desetljeća rada u kulturi

Diana Ferić
Diana Ferić

Nastavljajući predstavljanje deset Šibenčanki koje su nominirane za „Šibensku grandecu“, priznanje koje će biti dodjeljeno o ožujku ove godine, i to prvi put,  danas ćete upoznati Zdenku Bilušić, likovnu umjetnicu i pedagoginju koja je već dug prisutna u šibenskom kulturnom i općenito javnom životu kao likovna kritičarka i organizatorica brojnih izložaba, Ona je i promotorica šibenske baštine, pogotovu među djecom i mladim, ali i članica niza lokalnih kulturnih institucija koje bi trebale davati pečat kulturnoj politici Šibenika.

Poznata je po nizu inovativnih i kreativnih projekata, ali i po tomu što ima jasne stavove o svim za lokalnu zajednicu bitnim pitanjima i da ih, bez ograda i servilnosti prema bilo komu javno i argumentirano iznosi. Zbog toga smo za časopis Volim Šibenik razgovarali s njom o nekim općim mjestima koja bi danas trebala činiti kulturnu politiku Grada Šibenika:

Nakon što je 22 godine radila u osnovnim i srednjim školama, radno mjesto profesorice likovne kulture Zdenke Bilušić, zadnjih jedanaest godina je Gradska knjižnica Jurja Šižgorića. Istovremeno radi i kao urednica dječjeg programa na Međunarodnom dječjem festivalu, a ima je i na drugim poljima. Zbog svojih aktivnosti u kulturnom životu Šibenika, doprinijela je zajednici na različite načine i razlog je to što je jedna među deset nominiranih Šibenki za laskavu titulu prve "Šibenske grandece" koju će jedna od njih ponijeti 8. ožujka.

– Počela sam kao voditeljica radionica, a potom preuzela uređivanje i ta ljubav između mene i Festivala traje do danas. Kako su moji interesi relativno široki, zanimam se za različita područja vizualne umjetnosti pa tako i za lutkarstvo, a bilo je i izložbi, slikovnica...i svega pomalo. U 33 godine rada naslagalo se dosta toga – rekla je Bilušić predstavljajući se. Voditeljica je Centra za vizualnu kulturu djece i mladih što djeluje u Gradskoj knjižnici koja je, preseljenjem u prostor na Poljani postala centar kulturnih, književnih, filmskih i drugih zbivanja.

 

– Centar za vizualnu kulturu djece i mladih postao je mjesto na koje djeca koja imaju interes za likovni rado dolaze, sudjeluju u našim radionicama, iako se broj korisnika pomalo smanjuje. Razlog tomu je vrlo jednostavan - slične radionice organiziraju i neki drugi, a djeci se nude i druge vrste aktivnosti. No, naš Centar i radionice opstaju i evo - traju već 11 godina – kaže Bilušić. U proteklom vremenu djeca su napravila prekrasne stvari, stvorila se jedna lijepa zbirka, a Bilušić najavljuje skoru objavu nove zbirke dječjih radova na temu Fausta Vrančića. Ona je i predsjednica šibenske udruge koja nosi ime velikog Vrančića, udruge "Faust". Riječ je o udruzi koja promiče kreativne aktivnosti, a Šibenčane je pred božićne blagdane ugodno iznenadila još jednim projektom.

 

– Revija "Šibenski modni krug" imao je za cilj predstaviti sadašnjost i budućnost Šibenika koju svojim kreativnim radom šibenski dizajneri predstavljaju na domaćoj i svjetskoj sceni. Predstavili su se već renomirani šibenski dizajneri odjeće i nakita i vjerujem da je cilj postignut. Bit će još prilika za predstavljanje novih imena – kaže Bilušić.

 

Zdenka Bilušić je i predsjednica šibenskog ogranka Matice hrvatske koji je u protekloj godini imao zanimljivih projekata a kroz desetak dana, kako je najavila, javnosti će biti predstavljen godišnjak "Osvit", koji je izišao krajem prošle godine. Nadalje, preuzela je i ulogu predsjednice Kulturnog vijeća grada Šibenika, pa često - uz još niz aktivnosti - malo vremena ima za sebe i svoj rad. Upitana za mišljenje o kulturi u gradu Šibeniku s pozicije predsjednice Kulturnog vijeće, Bilušić je odgovorila:

 

– Teško je to procijeniti jer ja nemam druga iskustva osim šibenskog. Uvijek može biti bolje, ali uvijek može biti i gore! Mislim da stvari u Šibeniku idu na bolje, uspjeli smo se izboriti da nas se čuje, pa i posluša. Ne želim nikoga prozivati, ali dugo godina Kulturna vijeća u Šibeniku u prijašnjim sazivima su imala ulogu fikusa. Danas više nije tako. Rekla bih - ipak se mijenja – zaključila je Bilušić.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik