Datum objave: 27. Rujan 2016

Pohvala gradu Šibeniku: Od Fortisa do Charlesa Bilicha ništa se nije promijenilo

Diana Ferić
Diana Ferić

Opčinjenost Šibenikom, ne samo zbog njegove ljepote i građevina, nego i zbog ljudi koji u njemu žive izgleda da je konstanta kroz povijest. Koincidencija ili ne, ali goto identične dojmove o Šibeniku imao je Alberto Fortis koji o njemu piše u svojim čuvenim zapisima iz 18. stoljeća „Put po Dalmaciji“ i svjetski poznati slikar Charles Bilich koji protekla dva mjeseca boravi u Šibeniku, zaljubljen u njegovu povijest i ljepotu koju je pretočio u svoj triptih Šibenik.

 

Otvarajući sinoć izložbu na kojoj je izložen taj triptih, gradoskopija, dar Šibeniku povodom 950. Obljetnice prvog pisanog spomena Šibenika priznao je kako je oduševljen Šibenikom, kako se u njega i njegove ljude zaljubio te da je to početak jednog velikog prijateljstva.

 

Sutradan, dakle danas, u Gradskoj vijećnici u Šibeniku počeo je dvodnevni znanstveni skup pod nazivom na kojem je izneseno niz zanimljivih znanstvenih spoznaja o šibenskoj povijesti i niz konkretnih istraživanja o životu u Šibeniku. Jedno predavanje potvrdilo je to povijesnu konstantu o kojoj govorimo. Tamara Tvrtković predstavila je svoje istraživanje pod nazivom Laudatio urbis - Pohvale Šibenika u odabranim djelima hrvatske latinističke historiografije u kojem je analizirala i zapise Alberta Fortisa, ograđujući se da je u njima mnogo netočnosti i krivih procjena, ali u to sigurno ne spada njegov zaključak koji je na kraju citirala. U njemu Fortis navodi kako se Šibenik svojom ljepotom i privlačnošću ističe među dalmatinskim gradovima i žali što u njemu ne može ostati još nekoliko mjeseci, a tako bi rado i to ne samo zbog ljepote krajolika nego i gostoprimstva Šibenčana te prijateljstava koja je u Šibeniku stekao. Dakle, identičan dojam koji je iznio ovih dana Charles Bilich.

 

To znači da nismo mi Šibenčani prepotentni i umišljeni kada zaljubljeno govorimo, pišemo i pjevamo o svom gradu jer ga tako doživljavaju i oni koji za njega nisu na taj način vezani. Zbog toga i tolike Pohvale Šibeniku (Laudatio Urbis) koje su pisali i Divinić i Tonko Mrnavić, a sve ih je, kako je danas kazala Tamara Tvrtković, nadmašio pokojni Milivoj Zenić predloživši da ga se proglasi najvećim hvaliteljem Šibenika.  

Iz kategorije: Volim Šibenik