Datum objave: 08. Svibanj 2016

Emisija "Volim Šibenik" otkrila Arsena kao konceptualnog umjetnika u mornarskoj haljini

Diana Ferić
Diana Ferić

Kolektiv „Škart“ je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu koji eksperimentira s poezijom i dizajnom te pokušava iz svega izvući neku vrijednost i umjetničku poruku te greške učiniti lijepima objavio zanimljivu instalaciju od stihova i neobičnih fotografija Arsena Dedića.
Kolektiv „Škart“ spojio je Arsenovu pjesmu Tuđe haljine“ iz 2008. godine s neobičnim fotografijama Arsena Dedića odjevenog u haljinu koje su snimljene u Dubrovniku 1968. godine. Na taj nam je način kolektiv „Škart“ približio Arsena kao provokativnog, konceptualnog umjetnika koji je istraživao razne sfere života i pretakao ih u umjetnost, ne libeći se ni od pretvaranja samog sebe u eksponat.
Arsenove fotografije u haljinij do sada su bile nepoznate šibenskoj pa i hrvatskoj javnosti. Pronašla ih je Ivana Momčilović i pohranjene su arhivu kolektiva „Škart“. Haljina koju je koristio Arsen pripadala je njegovoj priateljici Ljiljani Petrović Čkalja, a njegova recitacija stihova pjesme „Tuđe haljine“ snimljena je u Zagrebu, u hotelu „Esplanada“ 2008. godine.
Pojava ove provokativne umjetničke instalacije naišla je na iznimno pozitivne reakcije te skrenula pozornost na Arsenovu britku, proročku, angažiranu poeziju koja je nepogrešivo secirala stvarnost i najavila mnoge događaje koji su postali naša svakodnevica .

Audio video instalacija: Škart - Tihomir Živković, Radivoje Rašković i Filip Zarić
Audio montaža: Milan Kovarbašić
Video montaža: škart produkcija

Arsen Dedić: Tuđe haljine

tuđe haljine
bolje mi stoje

u mom rukavu
nema me
u zadnjem džepu
gužvam se

i pazim
kad gazim

i stidim se
kad skidam se

tvoje haljine
bolje mi stoje

 

Iz kategorije: Volim Šibenik