Datum objave: 24. Travanj 2016

Željko Krnčević, majstor fotografije prema HFS-u: trnovit je put do Povelje

Šibenik News
Šibenik News

Željko Krnčević prvi je šibenski fotograf otkako je samostalne države Hrvatske u čije je ruke stiglo vrijedno priznanje za 'osobito značajne rezultate ostvarene u fotografskom stvaralaštvu' prema odluci Hrvatskog fotosaveza koji mu je dodijelio Povelju majstora fotografije trećeg reda.

 

 

- Do toga se teško dolazi pa mi je zbog toga još i draža. Hrvatski fotosavez raspisuje natječaj s posebnim pravilima zbog kojih se nagrada teško dobiva. Potrebno je imati deset različitih fotografija koje su prošle na deset međunarodnih izložbi i još kolekciju od petnaest fotografija koje ocjenjuje Odbor za dodjelu Povelja, a koji se sastoji od profesionalnih fotografa i povjesničara umjetnosti – objasnio nam je ovaj inače brojnim Šibenčanima poznat kulturnjak.

 

Malo toga ovom poznatom arheologu iz Muzeja grada Šibenika ne polazi za rukom, međutim, Krnčević će priznati da mu je Povelja stigla u ruke tek iz drugog pokušaja što svjedoči o tome koliko je teško dobiti priznanje.

 

 

- Nakon svega razgovarao sam s članovima žirija i rekli su mi da su zaista zadovoljni mojim fotografijama. Nisu oni znali prije ocjenjivanja koji sam ja – kaže nam Krnčević, dodajući da je žiri u njegovom opusu fotografija koje je dobio na ocjenjivanje prepoznao njegov autorski potpis što je važno imati ukoliko se želi postati majstor fotografije pri HFS-u.

 

Lijepo je što će koristi od Povelje imati i Fotoklub Šibenik čiji je dugogodišnji član.

 

Zahvaljujući priznanju, šibenski Fotoklub moći će raspisivati natječaje, štoviše, već imaju prvi u planu, te će tako lakše dolaziti i do kolega fotografa iz drugih gradova da budu članovi žirija prilikom raspisanih natječaja.

 

Skroman, kakvog ga sugrađani i poznaju, Krnčević će i dalje reći da je u prvom redu i po profesiji arheolog, ali da se nada kako će njegov uspjeh biti pozitivan primjer mlađim članovima Fotokluba i novim naraštajima fotografa.

 

 

- Nadam se da će biti tako inače bi sve ovo bilo besmisleno. Trnovit je put do Povelje. Zaista jest – tvrdi potvrđeni majstor fotografije sa šibenskom adresom koji će na kraju ustvrditi i to da se svaki trud i potrošena kuna isplati.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik