Datum objave: 17. Ožujak 2016

Radovi na održavanju parkova u Šibeniku su Sizifov posao, ali raditi se mora

Šibenik News
Šibenik News

Zbog nezgrapne konfiguracije terena na kojoj je izgrađen kao i ne poznavanja pravila lijepog ponašanja na javnim površinama kod pojedinih Šibenčana i Šibenčanki, održavanje Perivoja Roberta Visianija svojevrsni je Sizifov posao, ali raditi se mora.

 

Stoga ovih dana traju proljetni radovi u uređenju parka kojemu ove zime u prilog nije išlo ni održavanje programa Adventa u Šibeniku. Bilo kako bilo, tijekom radova obnovit će se drvene klupe i urediti zelene površine. Stvarna vrijednost radova trebala bi iznositi oko 30 tisuća kuna, no kako doznajemo od direktora Zelenila d.o.o., Siniša Burić poduzimaju se sve one radnje koje bi trebale polučiti bolje rezultate od dosadašnjih uz minimalno moguća ulaganja.

 

- Morat ćemo promijeniti drvene klupe, popraviti daske koje su propale. No s tim ćemo krenuti tek kad stane kišno vrijeme jer dok je drvo mokro ne može se ništa, ali vrijeme je da se po tom pitanju nešto učini. Nemamo mnogo financija, ali nekako ćemo skupiti sredstva – upućuje Burić, dodajući da su kosina na kojoj je park izgrađen, odnosno parapet i šljunak koji odlazi skupa s vodom tek dio problema prilikom održavanja parka.

 

 

Dio odgovornosti snose i stanovnici grada i to oni koji svoje kućne ljubimce, odnosno pse izvode u šetnje upravo u park gdje psi obavljaju nuždu zbog čega se Perivoj Roberta Visianija nerijetko tretira kao javni wc.

 

- Ma psima je cijeli grad javni wc. Najbolje se to vidi tijekom jutra u prvim šetnjama gradom kad ne znate kamo biste ugazili. Ružna je to slika grada, posebno u ljetnim mjesecima. Sreća je što Čistoća ima vrijedne radnice koje to čiste. Njima svaka čast – priznao je Burić, dodajući da nije problem u psima, već u njihovim vlasnicima kojima nedostaje kulture zbog čega, ističe, još uvijek ne možemo reći da smo kulturni grad.

 

Ono što ne unište psi, uništi ljudska ruka ili, točnije rečeno, ono što je ostalo cijelo nakon životinjskih šapa, ukradu ljudi. – Dok smo sadili cvijeće, događalo se da bi netko krao. Sadili bismo sadnice u vrijednosti od 15 do 20 tisuća kuna, a već tjedan dana nakon toga, više ničeg ne bi bilo – priča nam Burić, dodajući da bi mu bilo draže da ga takvi dođu pitati sadnice umjesto da kradu iz parka.

 

 

Ove sezone, dio sadnje odlučili su zamijeniti sjemenjem iz nekoliko razloga. – Prethodnih godina uređivali bismo sedam, osam puta godišnje, ali ove godine idemo sa sijanjem. Posijali smo sjeme na nekoliko parcela da vidimo kako će to ići, a vjerujem da ne bi trebalo biti problema. Posijali smo našu biljku, mediteransku kojoj ne treba mnogo vode i otporna je na velike vrućine – objašnjava direktor Zelenila, zadovoljan što već neko vrijeme u Perivoju imaju sustav za automatsko navodnjavanje što je donekle riješilo nepotrebno odlijevanje vode i uništavanje biljaka neadekvatnim zalijevanjem na koji su bili primorani.

 

 

Sustav za automatsko navodnjavanje financirali su isključivo svojim sredstvima koje namaknu iz djelatnosti kojima se Zelenilo bavi, poput sudjelovanja u projektima poput onog uređenja zelenih površina na gatu Vrulje u Šibeniku. Djelatnici Zelenila konačno brinu i o fontanama, a posebno su ponosni na onu ispred crkve Gospe vanka grada koja je, prema Burićevim riječima, za njega osobno jedan od brendova Šibenika koji je, također, jedan od najfotogeničnijih gradskih znamenitosti zahvaljujući svojoj flori i fauni.

 

I da ne bi bilo da prvi čovjek Zelenila ima samo riječi pokude za svoje sugrađane, priznat će da su Šibenčani s vremenom postali i najbolji čuvari parkova, posebno fontane sa sedrom i pripadajućim životinjskim svijetom.

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Volim Šibenik