Datum objave: 09. Veljača 2016

Ljepotu rijeke Krke poistovjećuju s glazbom Mozarta, Schuberta i Straussa

Šibenik News
Šibenik News

Svi volimo našu Krku i njene slapove. Na nju smo s pravom ponosni i uvijek joj se iznova divimo iako je tu pored nas, na dohvat ruke, naša, domaća. Ipak čini se da nismo svjesni u kolikoj je mjeri ta naša Krka omiljena u svijetu, koliko je globalno prisutna kao inspiracija i stvaralačko nadahnuće i koliko snažan umjetnički poriv izaziva čak i kod onih koji nisu umjetnici, koji se ikada bavili umjetnošću, a možda im tako nešto nije ni palo na pamet prije nego što su vidjeli Krku, Skradinski buk, Visovačko jezero, Roški slap...

 

Za odiseju internetskim svemirom ljepote upiši Krka i klikni Enter

 

Svijest o globalnom divljenju prema rijeci Krki i poštovanju rada Javne ustanove „NP Krka“ vidljiva je čim se na internetskim tražilicama upišu riječi Krka, Skradinski buk, slapovi rijeke Krke ili NP Krka. U trenutku kada se klikne Enter, ukaže se nepregledni svemir fotografija i video clipova posvećenih Krki čije pretraživanje liči na odiseju beskrajnim prostranstvima ljepote.

 

 

Postoji čak i neformalno masovno natjecanje, posebno u Poljskoj, Češkoj, Sloveniji, Italiji i Njemačkoj, ali i dalekoistočnim zemljama, u tomu tko će na ljepši način fotografijama, video snimkama pa i glazbom opisati svoj doživljaj Krke i uvjeriti druge da je baš njegova priča o Krki, o tome što je doživio i vidio najbolja, najuvjerljivija, najljepša... Internetom kola na desetine tisuća brižno montiranih video clipova režiranih s nebrojenim autorskim i kreativnim pristupima.

 

 

Neki se trude svojim kamerama i mobitelima snimati Krku iz posebnih rakursa kako bi naglasili ljepotu prirode i stvaraju takozvane naked clipove bez glazbe, samo s hučanjem slapova, cvrkutom ptica i šuštanjem lišća na vjetru. Njima nasuprot su video projekti na kojima su prizori Krke i njenih slapova uklopljeni u odgovarajući glazbu. Začuđuje koliko veliki broj stranih turista povezuje prizore s rijeke Krke sa šibenskim i dalmatinskim klapskim pjesmama. Još je dojmljivijie skladno stapanja veduta rijeke Krke i njenih slapova s glazbom Mozarta, Schuberta te posebno Straussa.

 

Nepresušna rijeka inspiracije

 

Još je raznovrsniji i bogatiji svijet fotografija s prizorima Krke i njenih slapova. Na internetu je moguće naći desetine milijuna fotografija. Teško da postoji ijedna zemlja iz koje je na Krku došao barem jedan turista, a da njegove fotografije nisu osvanule na internetu i sudjeluju u neobično lijepom inspirativnom nadmetanju u hvaljenju ljepote Krke, odnosno isticanju činjenice da je netko bio baš tu i doživio svu tu ljepotu.

 

 

Među fotografijama, uz more amaterskih uradaka i dirljivih naivnih pokušaja umjetničkog fotografskog izražavanja, postoje čak i specijalizirane stranice s vrhunskim umjetničkom fotografijama koje su nastale na rijeci Krki i u NP „Krka“. Neke od tih fotografija prava su svjetlopisna remek djela o kojima se naširoko raspravlja na forumima, među znalcima i ljubiteljima umjetničke fotografije. Stječe se dojam da je Krka zapravo nepresušna rijeka inspiracije te da su joj u tom svijetu fotografskih zanesenjaka jedina konkurencija slavni slapovi Nijagare.

 

Smajlići i lajkovi

 

Ništa manje nisu zanimljivi i znakoviti komentari turista koji su posjetili Krku i NP „Krka“. U tom jezičnom Babilonu smajlići, lajkovi i pozitivni komentari množe se uz uzdahe: Most beautiful place in Croatia, in Europe, I love Krka, i love Croatia, Krka – definitely must visit place in the Space... Osobito nas se dojmio komentar: Krka? Yeah! Yeeeeeeeaaaah!!! jednog britanskog turiste.

 

 

Ljepota koja se cijeni

 

Fotografije rijeke Krke i posebno Skradinskog buka tražene su pa u online trgovinama koje trguju umjetničkim fotografijama dosežu vrtoglave cijene. Primjerice portal Masterfile Creative Stock Photos fotografiju Skradinskog buka, ne osobito inventivnu, u super Hi-Res 5255 X 354 ppcm cijeni čak 535 eura dok za istu sliku u web rezoluciji 550X371 ppcm traži 49 eura. Tek neznatno jeftinije su umjetničke fotografije koje nudi portal Alamy. Čak i slika riba koje plivaju u bistroj vodi jezeraca na Skradinskom buku postiže cijenu od 170 eura.

 

 

Najveći izbor umjetničkih fotografija rijeke Krke, Skradinskog buka, Roškog slapa, Visovca, Manojlovca pa čak i Topoljskog buka nudi servis Pinterst. Taj servis nudi više od 50 milijuna fotografija iz cijelog svijeta no one na kojima je prikazana rijeka Krka spadaju među najbrojnije i najpopularnije. Internetski foto servis Gettyimages između nebrojeno mnogo fotografija sa svih kontinenata i iz svih nacionalnih parkova svijeta na naslovnoj stranici svog portala ima sliku Roškog slapa.

 

Umjetničke fotografije rijeke Krke i njenih slapova vrhunske kakvoće moguće je naći na portalima među kojima su i oni koji predstavljaju globalne umjetničke reference i zastupaju samo najbolje međunarodno priznate fotografe.

 

 

Od Marasovića do Strikomana i Šarića

 

 

Fascinacija rijekom Krkom i njenim slapovima nije od jučer. Paćenja su vrijedne sjajne fotografije Krke i Skradinskog buka koje su sedamdesetih i osamdesetih godina snimili ponajbolji šibenski umjetnički fotografi Šime Strikoman i Davor Šarić, a njima je još krajem 19. stoljeća prethodio jedan od hrvatskih pionira umjetničke i dokumentarne fotografije Skradinjanin Jerolim Marasović. a.d.v.

 

 

Nacionalni park „Krka“ na Internetu i društvenim mrežama 

 

-Facebook stranica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ ima 61720 fanova. Najveći broj fanova dolazi iz Hrvatske (18197), Njemačke (10139), Austrije (6449), Italije (6153) i Poljskae (3354).
Tijekom 2015. godine svaki je dan oko 20000 korisnika vidjelo neku od objava Facebook stranice Nacionalnog parka „Krka“.



-Twitter profil Nacionalnog parka „Krka“ ima 933 pratitelja i do danas je objavljeno preko 1300 tweetova. Najbrojniji su pratitelji iz Hrvatske, SAD, UK, Njemačke i Italije.
Tijekom 2015. prosječno je svakog mjeseca preko 20000 korisnika Twittera vidjelo neku od objava Parka na toj društvenoj mreži, a tijekom cijele godine bilo je preko 400 spominjanja profila Parka od strane korisnika.

 

-Novinari i urednici iz Makedonije nakon posjeta Hrvatskoj objavili su niz tekstova o tomu što su vidjeli i doživjeli. Jedan od najljepših i najčitanijih njihovih članaka objavio je portal MKD, najbolji makedonski portal u kategoriji vijesti i informacija. U tekstu: МАКЕДОНСКО - ХРВАТСКО НОВИНАРСКО ЗДРУЖУВАЊЕ: Четири дена во Далмација за вечна новинарска дружба pozornost privlači poglavlje posvećeno rijeci Krki i Nacionalnom parku „Krka“ Каква Нијагара, види ја Крка. Članak je odlično primljen u makedonskoj javnosti.


- Prema listi Huffington posta Nacionalni park „Krka“ zasluženo zauzima sedmo mjesto na njegovoj top listi 35 najljepših nacionalnih parkova na svijetu. Na toj listi samo je pet europskih nacionalnih parkova od kojih su dva hrvatska, Plitvice i Krka. Huffington post
rang listu nacionalnih parkova donosi temeljem, ocjena, doživljaja i osobnih iskustava više od više od milijun turista i putnika.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik