Datum objave: 09. Listopad 2015

Slovenski investitori spašavaju palaču Divnić od potpunog urušavanja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Skela koja se danas postavlja na palači Divnić, na Medulićevom trgu najavljuje početak obnove te vrijedne zgrade koja se već desetljećima urušava.Slovenski investitor preuredit će je u luksuzni hotel. Grad Šibenik je već prije financirao 3D snimanje, a na temelju toga je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture odredio konzervatorske smjernice za restauriranje pojedinih dijelova te srednjovjekovne palače koja je spomenik kulture

Palača Divnić je slojevit objekt, koji u sebi objedinjuje gotičke elemente, poput ulaznog portala, i barokna rješenja na pročeljima, kao što su karakteristični elipsasti prozori. Svoju prvu ozbiljnu adaptaciju palača je doživjela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je, pretpostavlja se, kuća bila u vlasništvu Pietra Zulianija, što dokazuju inicijali „P.Z.“, koji se nalaze na rešetki ulaznog portala. Zuliani je bio vlasnik ljekarni u Šibeniku, a bio je i član Kazališnog društva u vrijeme kada se gradio novi gradski teatar (1864-1870).
U palači Divnić središnja prostorija je nekadašnji Glazbeni salon sa šest naslikanih pejzaža; dva su pejzaža u elipsastoj formi iznad vrata, a četiri u okruglim medaljonima na uglovima stropa. Vrhove zidova rubi bogati neorokoko vijenac u zlatnoj i crvenoj boji s cvjetnim buketima u ovalnim medaljonima. Središte stropa krasi raskošna rozeta obrubljena ukrasima boje zlata s buketom cvijeća u sredini, a na polovici svake stranice stropa lebdi po jedan krilati dječak-putto. 

Iz kategorije: Volim Šibenik