Datum objave: 06. Kolovoz 2015

FOTO/VIDEO Majstor na djelu – tri mjeseca za pjesmu, ljubav i umiranje

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Kad zvizdan upeče, a svit se davi u nesanici vrelih noći sve odzvanja od zrike i cvrčanja cvrčaka. Mnogi ih slušaju cijelog života, a da te neumorne „svirače“ nisu nikada vidjeli. Mi smo uspjeli uloviti jednog majstora svirača na djelu što baš i nije neki poduhvat, ali nije ni lako jer se cvrčci brižno kriju. Smisao njihovog života je biti što je moguće glasniji i istovremeno biti što je moguće manje vidljiv. U tome su, to svi znamo, uspješniji od nekih političara. Kriju se, kažu stručnjaci, zato da ih ne pojedu ptice, ali zašto cvrče? Mnogi mislim da je masovno zborno cvrčanje nusprodukt pokušaja cvrčaka da se rashlade mašući krilima. Ali nije tako. Cvrčanje je zapravo ljubavni zov. Vjerojatno niste znali da se cvrčci do spolne zrelosti razvijaju pune četiri godine, a onda imaju samo tri ljetna mjeseca za ljubav i stvaranje potomstva. Prije nego što se uspne na drvo i zapivaju pod zemljom provede čak 36 do 48 mjeseci. Nije čudno što tako voli sunce i toplinu! Njihovo cvrčanje zapravo je ljubavna pjesma, ali i takozvani labuđi pjev. Cvrčci, ako pjesmom uspiju privući partnericu i ako je uspiju obljubiti ugibaju pa im je sva ta velika pjesma i prva i posljednja u životu.
A zašto cvrče kada zvizdan upeče? Ne cvrče samo po danu nego i noću ako je temperatura viša od 25 stupnjeva. Ispod 25 stupnjeva cvrčci nemaju dovoljno životne energija ni za cvrčanje ni za ljubav pa se po tome pomalo razlikuju od ljudi kojima, kada se zvizdan užari, a noći noći postanu nepodnošljive, nije ni do čega, a kamo li do ljubavi.
Inače taj naš cvrčak službeno se zove obični cvrčak, a latinsko mu je ime Lyristes plebeius što bi se grubo moglo prevesti kao pučki pivač.
Neki kažu da život našeg pučkog pivača sliči svjetskom prvenstvu u nogometu. Pripreme traju četiri godine, a gušta se jedno lito, to jest jednu dvi utakmice kada je riječ o našoj reprezentaciji. Inače pivaju samo mužjaci, a ljubavni čin traje maksimalno deset minuta nakon čega i mužjak i ženka ugibaju.
I na kraju, da ne bi bilo zabune, naši cvrčci ne cvrče ni nogama ni krilima nego na zatku imaju posebne zvučne opne i rezonator te jake mišiće koji su u stanju zatitrati opne čak 400 do 500 puta u sekundi.
 

Video

Iz kategorije: Volim Šibenik