Datum objave: 19. Ožujak 2015

Udruga Argonauta iz Murtera radi na očuvanju tradicijskog znanja

Igor Bergam
Igor Bergam

 

U petak i subotu u Murteru je održana radionica na temu muzeja zajednice i prikupljanja tradicijskog znanja o održivom korištenju murterskog kraja. Gosti predavači Ivan Murin i JuditaTomaškinova sa sveučilišta Matej Bel u Slovačkoj prenijeli su svoja znanja i primjere održivog upravljanja u zaštićenim područjima kroz model ekomuzeja ili muzeja vještina, znanja i tradicijskih običaja lokalne zajednice. Koordinator  projekta je udruga Argonauta dok su partneri udruge četiri grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero.

Tridesetak sudionika radionice informiralo se o pojmu ekomuzeja i važnosti očuvanja i generacijskog prijenosa tradicijskog znanja. Pojedina tradicijska znanja svojstvena lokalnoj zajednici Murterskog kraja, poput pletenja drvenih vrša za tradicionalni ribolov, ručne obrada zemlje: sijanje luka, okopavanje boba i kopanje u kupe, grupa sudionika je tijekom radionice i bilježila kroz terenski posjet. Za moguću buduću bazu kolektivnog sjećanja i znanja zabilježene su i osobno isprobane vještine poput predenja vune na preslicu te kuhanje kave od žita. 

"Oživljavanje tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije" u sklopu kojeg je provedena i ova aktivnost. Napominjemo da će tijekom idućeg tjedna 20 korisnika ovog projekta sudjelovati na studijskom putovanju u Provansu gdje će o održivom korištenju prirodnih resursa učiti od Francuza. 

Iz kategorije: Volim Šibenik