Datum objave: 03. Veljača 2015

Dokazano! Proizvođači namjerno "kvare" svoje uređaje

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Europska komisija, dakle Vlada Europske unije objavila je rezultate ozbiljnih i opsežnih istraživanja koji potvrđuju da proizvođači kućanskih aparata, mobitela i prijenosnih računala programiraju svoje proizvode da se nepopravljivo kvare u točno određenim vremenskim rokovima, najčešće odmah po isteku garantnog roka. Čak i Njemačkoj, zemlji poznatoj po visokoj kakvoći svega što proizvodi, vijek trajanja perilica rublja i posuđa programirano je skraćen na pet godina, mobitela na svega godinu i pol dana, glačala na četiri godine, hladnjaka i štednjaka na četiri do sedam godina. Perilice rublja programirane su u pravilu na dvije do dvije i pol tisuće pranja, televizori će bez kvarova raditi 20 000 sati nakon čega nastaju kvarovi koje nije moguće otkloniti u servisu, a prijenosna računala i smartphonei novijih generacija besprijekorno rade tek 18 do 20 mjeseci. Podvale najniže razine otkrivene su kod printera koji imaju ugrađene čipove koji signaliziraju potrebu zamjene tonera i blokiraju rad iako u tonerima ima još dovoljno tinte za ispisivanje nekoliko desetina stranica.
U početku se sumnjalo da je programirano skraćeni vijek trajanja takvih proizvoda tek umišljaj potrošača međutim istraga koju je provela Europska komisija potvrdila je da je istina da čak i renomirani proizvođači namjerno programiraju svoje proizvode da se kvare nakon unaprijed utvrđenog roka. Pri tome nije riječ samo u ubacivanju raznih računalnih trikova nego i o, primjerice, ugradnji dijelova koji se sami od sebe raspadaju nakon određenog vremena čak i ako se uređaj ne koristi.
Ova otkrića pokrenula su administraciju EU koja užurbano radi na pripremi nove regulative koja će zaštiti potrošače i onemogućiti proizvođače da na njihovu štetu generiraju proizvodnju.  

Iz kategorije: Volim Šibenik