Datum objave: 04. Srpanj 2014

Berba lavande na gospodarstvu Prižba turistička atrakcija i dobar team building

Diana Ferić
Diana Ferić

Berba lavande na gospodarstvu Prižba već je nekoliko godina turistička atrakcija, ali i dobar team building za zaposlenike Pučkog učilišta Libar i za štićenike  ustanove Roman obitelj. Na ovogodišnjoj berbi lavande sudjelovala je i kolegica Josipa Petrina  koju je sve što je doživjel inspiriralo  da napiše tekst koji slijedi:

Što je  francuska Provence prema našoj Prižbi pitali su se sudionici ovogodišnje tradicionalne četvrte berbe lavande na poljoprivrednom gospodarstvu Vinarije Baraka okupljeni u "rano" srpanjsko jutro. Zajednički odgovor je bio da vjerojatno ni tamo u domovini lavanda ne miriše ni jače ni ljepše u ljetno jutro okupano suncem i osvježeno laganim burinom. Tisuću i tristo grmova te  čudesne mediteranske  biljke okruženo bumbarima kao da je samo čekalo  škare i srpove u vrijednim rukama djelatnika učilišta Libar da se mirno preda... Uz dvadesetak zaposlenika i njihovih partnera kojima je berba lavande svojevrsni team  building pomoć su im kao i  prethodnih godina nesebično kako to samo oni znaju pružili i štićenici ustanove Roman obitelj iz Bratiškovaca - njih desetak uz voditelje. A posao je u takvom okruženju završen  brzo- za samo  tri,četiri sata. Cijelo vrijeme berače je bodrio i uveseljavao glas raspjevanog berača koji je tek pobranu lavandu odmah destilirao.

- Prve kapi, prve kapi - objavljivao je glasno svima na znanje i ravnanje kad se  pojavio destilat pa zatim i ulje.

Beračima je sve bilo na usluzi - preuzimanje punih kašeta i donošenje praznih, podmazivanje škara, oštrenje srpova i hladna voda. Svi su uživali - neki u tišini, drugi u prepričavanju anegdota s posla ali nitko nije zapjevao. Snimatelji - Filip i Marin - neumorno su zujali oko beračica posebno namještajući kameru i fotoaparat za najljepšu snimku i najneobičniji  kadar.

I kao što svemu lijepom dođe kraj tako je došao kraj  i berbi lavande - ali je to bio i početak predaha i iščekivanje ručka.  Zajednička slika sa štićenicima ustanove Roman,  razgledavanje izložbe njihovih radova i kupnja  po nekog zanimljivog i korisnog predmeta nastalog u njihovim radionicama ispunili su vrijeme čekanja.

Ručak je počeo izvrsnim punjenim paprikama koje je pripremio i ponosno servirao idejni začetnik Vinarije Baraka Gordan Baraka sa suprugom a potom se prešlo na specijalitete s roštilja uz izvrsno  domaće vino. I na samom kraju stigla je do stola prva litra ovogodišnjeg lavandinog ulja. Kažu, najboljeg do sada.....

                                                                                                                                

 

Iz kategorije: Volim Šibenik