Datum objave: 01. Lipanj 2014

Pogledajte koje životinje nestaju zbog naše proždrljivosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Egzotična hrana sastavni je dio turističkog doživljaja određenog podneblja. Mnoge životinje dovedene su na rub izumiranja jer su postale glavni sastojak jela za 'sladokusce'. Recimo, inicijativa pobornika za očuvanja prirodne okoline na Trinidadu i Tobagu, koji su tražili da se zabrani konzumacija tamošnje delicije, prženog morskog psa u sendviču, pokazala je da su takva iskustva često u sukobu s nastojanjima održanja kulturne i prirode raznolikosti određenog kraja.

 

CNN je naveo devet životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje jer su postale omiljena egzotična hrana, u određenim dijelovima svijeta, koju bi i putnici namirnici željnih novih gastro iskustava željeli kušati. Naravno, navedeni su i razlozi zašto je bolje da to ipak ne naprave.



Strandica (Francuska)



Strandica je ptica pjevica koja živi diljem Europe. U Francuskoj, koja je dom većeg dijela populacije, strandica je gastronomska delicija koja se tradicionalno konzumira ispod salvete, jer se jede u cijelosti u jednom zalogaju. Strandicu je pripremao gostima i Hannibal Lecter u popularnoj TV seriji 'Hannibal'.

Krivolovci ih godišnje ubiju na tisuće, tako da se ukupan broj jedinki smanjio za oko 30 posto. U Hrvatskoj se također jedu ptice pjevice iako je zabranjeno, a nije rijedak slučaj da carinici uhvate švercere s punim automobilom ptica pjevica koje su namjeravali skupo prodati vlasnicima restorana u Italiji.



Peraje morskog psa (Kina)



'Četvrtina vrsta morskih pasa je u opasnosti od izumiranja, a gastronomska potražnja za perajama je znatno utjecala na tu prijetnju', izjavio je Michael McCarthy, konzervator prirode sa Sveučilišta u Melbournu, za CNN. U Kini se juha od peraja morskog psa tradicionalno servira na vjenčanjima ili kao znak dobrodošlice i poštovanja gostima u drugim formalnim prilikama.

U velikom dijelu Azije konzumacija peraja i mesa morskog psa je ilegalna, a Tajvan je jedina zemlja koja je zabranila kontroverznu praksu rezanja peraja s nesretne životinje i odbacivanja trupla natrag u more. Nedavno su neke zrakoplovne tvrtke i hoteli u Hong Kongu uklonili jela od peraja morskog psa s menija, a pod pritiskom kontroverze i Kina je zabranila serviranje peraja morskog psa na službenim državnim banketima.



Zelena ili Golema želva (Kajmanski otoci)



Putnici će se najvjerojatnije susresti s mesom kornjače iz Zelenog mora na Kajmanskim otocima (gdje je smatraju nacionalnim jelom i legalno je konzumiranje i uzgajanje vrste), diljem Kariba, Aziji i nekim južnim američkim državama. S druge strane, SAD je zabranio uvoz, prodaju ili transport ove vrste.

Izumiranje Zelene želve, ali i naširoko osuđivani uvjeti rasploda, učinili su da se jedina legalna farma za uzgoj nalazi na Kajmanskim otocima. 'Dok opstanak nekih lokalnih zajednica može ovisiti o konzumaciji kornjačina mesa, turisti nemaju opravdanja jesti ovu ugroženu vrstu', poručila je Elise Neve iz Svjetskog društva za zaštitu životinja za CNN.

 

Ljuskavci (Kina)



Ako želite impresionirati prijatelje pričama o konzumaciji egzotične hrane, ljuskavci bi mogli biti prava stvar za vas. Ipak, bolje da to ne radite. Sve veći zahtjevi kineskog tržišta gladnog egzotičnih namirnica opustošili su vrstu unatoč neprivlačnom izgledu. U Kini ćete vrlo lako doći do tanjura ljuskavaca iako je zabranjen lov na tu životinju.

Riječ je o tajnovitoj životinji koja voli samoću i izlazi noću. Samozatajno ponašanje je prepreka točnom utvrđivanju broja preostalih jedinki iako dostupni zapisi ukazuju na oštar pad. 'Ljuskavci izgledaju poput oklopljenih guštera, ali su sramežljiva bića i noćni sisavci', objašnjava Simon Pope, direktor kampanja i komunikacije u Svjetskom društvu za zaštitu životinja za CNN. Zbog potražnje iz Azije ljuskavce sada love i po Africi.



Kljunati ješci (Papua Nova Gvineja)



Stanište kljunatog ješca je u Novoj Gvineji. Prijetnju nestankom vrste uzrokovali su ljudska konzumacija i lov. Riječ je o jednoj od dviju vrsta sisavca koje nose jaja i ključna je za razumijevanje evolucije sisavaca. Vlasti Papue Nove Gvineje zabranile su komercijalni lov, ali tradicionalni s psima je još uvijek dozvoljen. Kljunati ješci su nevjerojatno rijetki i u Novoj Gvineji, ali programi rasploda u zoološkim vrtovima i drugim zemljama mogli bi osigurati budućnost vrste.



Divovska žaba bukača (Dominika, Montserrat)



Ovaj ogromni vodozemac možda ne izgleda pretjerano ukusno, ali populacija na Karibima mu je smanjena za 80 posto u prošloj dekadi zbog ljudske proždrljivosti. Meso se redovno nudi na menijima u restoranima, iako ga se sad može pronaći jedino na Dominiki i Monserratu. Prema izvještajima IUCN-a, organizacije koji vodi ljestvice ugroženih vrsta, u prirodi je ostalo svega oko 8000 jedinki.



Gorila (Republika Kongo)


Gorile su gurnute na rub izumiranja jer je njihovo meso omiljena divljač u Africi. U gradovima kao što su Pointe Noire u Republici Kongo, dimljeno meso gorile se prodaje otvoreno (iako nelegalno) na tržnicama. Vjeruje se da se više od 400 gorila godišnje ubije radi konzumacije mesa, unatoč činjenici da je vrsta kritično ugrožena prema tablici IUCN-a. Niske stope prirasta znače da čak i niska stopa lova ima razarajuće efekte na populaciju gorila.

 

ineski divovski daždevnjak je najveća vrsta vodozemca i živi u jezerima i rijekama u južnoj Kini. U proteklih 30 godina ubijali su ih zbog jela. Prodaju se za oko 1000 dolara po komadu i brojke su im smanjene do 80 posto i nalaze se na listi kritično ugroženih vrsta po IUCN-u.

Pretjeran izlov ne prijeti samo opstanku nego je zaustavilo i rast – znanstvenici vjeruju da je preferencija lovaca za većim daždevnjacima razlog što ne rastu više preko 180 centimetara u duljinu. 'Kineskog velikog daždevnjaka uvijek bi trebalo izbjegavati', kaže Claire Christian iz Koalicije Antarktika i južnog oceana za CNN.



Dupini (Japan, Tajvan)



Prodaja mesa dupina za konzumaciju je raširena i legalna u Japanu, iako je često pogrešno označeno kao meso kita koje je skuplje. Ni jedna od životinjskih vrsta koje se u Japanu love za jelo ne nalazi se na listi ugroženih. Način na koji se ubijaju dupini je kontroverzan, što je izvrsno prikazano u filmu Uvala (The Cove). Na Tajvanu je hvatanje, prodaja i konzumacija dupinskog mesa zabranjena od 1989. godine. Unatoč zakonu oko tisuću dupina bude uhvaćeno svake godine, a torte od dupinskog mesa se otvoreno prodaju na štandovima, posebno u zapadnom Tajvanu.

Iz kategorije: Volim Šibenik