Datum objave: 19. Svibanj 2014

Ne propustite danas na HTV1 film o velikanu Anti vitezu Šupuku

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ante Šupuk - sanjao je grad" naslov je prve epizode dokumentarnog filma HTV „Velikani u sjeni“ koja govori o životu i karijeri oca modernog Šibenika, prvog šibenskog gradonačelnika kojeg je izabrao narod – Ante Šupuka, a režirala ju je Šibenčanka Matea Šarić.

Godine 1895. afera Dreyfus tresla je Francusku, Wilhelm Röntgen je otkrio X zrake, Rudolf Diesel je patentirao svoj motor u Njemačkoj, a u tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji, u dijelu današnje Hrvatske, u gradu Šibeniku, zasvijetlila je javna rasvjeta na izmjeničnu struju.
I to samo tri dana nakon što je Nikola Tesla upalio sijalice u Buffalu strujom s Niagarinih slapova, kako je prikazano u tom zanimljivom filmu.
Za taj svjetski uspjeh zaslužan je dugogodišnji šibenski gradonačelnik, prvi izabran od naroda, izumitelj, poduzetnik i političar Ante Šupuk, prijatelj slavnog Nikole Tesle koji je te 1895. godine napravio prvu europsku hidroelektranu.

Hidroelektrana je napravljena na rijeci Krki a u rad je puštena 28. kolovoza 1895. godine čime je Šibenik dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju prije metropola Beča, Londona, Pariza, Berlina ili Moskve. Scenarij ne napisao Ivan Cigić, montažer je Tomislav Rupić, a redateljica Matea Šarić. Snimatelji su Igor Goić, Mirabel Štefaneci Darko Vrančić, a skladatelj je Kristijan Funarić. Produkciju potpisuje  DSP Studio.

Serija počinje u  15.26 sati na  Prvom programu HTV –a , a  sastoji od 6 emisija koje nose naslove: 1. Ante Šupuk - sanjao je grad, 2. David Schwartz - strast prema letenju, 3. Marcel pl. Kiepach - izumitelj u kratkim hlačama, 4. Andrija Mohorovičić - znanost bez granica, 5. Franjo Hanaman - divno novo svjetlo i 6. Ivan Sarić - ljubav prema brzini.

Iz kategorije: Volim Šibenik
Označeno u: