Datum objave: 26. Ožujak 2014

Prijeti li šesto masovono izumiranje na Zemlji?

Diana Ferić
Diana Ferić

Povijest našeg planeta pamti pet masovnih izumiranja. Znanstvenici već dugo govore kako je šesto masovno izumiranje pred nama, a oni najpesimističniji tvrde kako je već započelo, prenosimo s portala index.hr.

U najgorem masovnom izumiranju koje se dogodilo prije 250 milijuna godina izumrlo je 96 posto morskih i 70 posto kopnenih vrsti, piše Washington Post. Zemlja se od toga oporavljala milijunima godina.

YouTube kanal All Time 10's donosi listu deset pojava, stvari i uzročnika zbog kojih bi se to moglo ponoviti.

10. Ljudi

Zbog prevelike eksploatacije resursa i stalnog povećanja zagađenja ljudi su postali glavni faktor u novom masovnom izumiranju. Procjenjuje se kako čovjek već sada godišnje uzrokuje nestanak 100 tisuća vrsti.

9. Erupcija supervulkana

Supervulkan u američkom nacionalnom parku Yellowstone dugo se smatra ozbiljnom prijetnjom. Stručnjaci su nedavno otkrili kako je dva puta veći nego što se mislilo, ubog čega bi uzrokovao katastrofu veću od očekivane. Iako neki u zadnje vrijeme tvrde kako je ovaj supervulkan na izdisaju, svi se slažu kako se radi o nepredvidivoj snazi prirode.
Njegova erupcija uništila bi Ameriku i uvila svijet u oblak toksičnog pepela.

8. Inteligentni strojevi

Nagon za samoodržavanje u inteligentnim strojevima mogao bi uzrokovati masovno izumiranje. Umjetno stvoreni inteligentni strojevi mogli bi napasti ljude ako ih dožive kao prijetnju resursima.

7. Kozmičko gama-zračenje

Kod propasti zvijezda nastaju ogromne količine opasnog gama-zračenja. Jedan nalet takvog zračenja mogao bi spržiti čitavu Zemlju.

6. Nestanak pčela

Zbog prekomjerne upotrebe pesticida i rasta temperatura pčele su u velikoj opasnosti, a s njima i mi. 33 posto svega što jedemo ovisi o njihovom oprašivanju.

5. Smrtonosni patogeni

Sintetički biolozi svakodnevno rade sa smrtonosnim patogenima. Kada bi im jedan od njih "pobjegao" ne bismo se mogli boriti protiv širenja smrtonosnih virusa.

4. Ugljični dioksid

Rekordne emisije ugljičnog dioksida povećale su aciditet oceana za 25 posto u posljednja dva stoljeća. Dodatno povećanje emitiranja ugljičnog dioksida moglo bi rezultirati masovnim izumiranjem morskih vrsta.

3. Kometi

Dosadašnja masovna izumiranja podudarala su se sa Zemljinim prolaskom kroz oblak kometa. Oni se pojavljuju svakih 36 milijuna godina, a mi smo sve bliže potencijalnoj apokaliptičnoj kiši kometa.

2. Fosilna goriva

Znanstvenik James Hansen tvrdi kako će izgaranje fosilnih goriva izazvati kulminaciju efekta staklenika, zbog kojeg Zemlju očekuju paklene temperature slične onima na Veneri.

1. Magnetno polje Zemlje

Nestabilnosti u magnetnom polju Zemlje mogle bi uzrokovati njegovo slabljenje. To bi nas izložilo smrtonosnom kozmičkom zračenju.

Iz kategorije: Volim Šibenik