Datum objave: 21. Veljača 2012

Prosječnoj obitelji mjesečno nedostaje više od 2 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliko istraživanje GfK-a koje je rađeno u prosincu prošle godine, pokazalo je kako dvije trećine kućanstava u Hrvatskoj nema dovoljno prihoda za osnovne potrebe. Istraživanje je pokazalo kako je u 2011. godini jedno prosječno hrvatsko kućanstvo raspolagalo mjesečno s oko 6.610 kuna, dok prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova odnosno  potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesečno oko 8.824 kune. Za četveročlanu obitelj iznosi oko 11.242 kune mjesečno., piše index.hr

Prihodi bi trebali biti veći za 33 posto

"Razlika između potrebnih i ostvarenih prihoda na bazi svih anketiranih kućanstava iznosi u prosjeku oko 2.214 kuna! Dakle, potrebni prihodi u prosjeku bi trebali biti veći za oko 33 posto od ostvarenih", pokazalo je istraživanje.  Prihodi su najviši u Zagrebu i to oko 7.690 kuna, te Istri, Primorju i G. Kotaru oko 7.155 kuna, a najmanji u Slavoniji 5.528 kuna.

Najviša pojedinačna stavka u kućnom budžetu i dalje otpada na hranu i piće i to oko 29 posto, a doda li se tome i troškove stanovanja proizlazi da 48 posto svojih prihoda kućanstva troše na zadovoljenje samo osnovnih egzistencijalnih potreba.

Manje za hranu i piće

Kada se promatra potrošnju kućanstava po vrstama troškova dobiva se informacija da se, u odnosu na prethodnu godinu, nešto manje novca trošilo na hranu i piće (5 posto), stanovanje (5 posto), prometne troškove (7 posto), obuću i odjeću (13 posto), trajna dobra (12 posto), duhan i cigarete (5 posto), mobilni i fiksni telefon (6 posto), medicinske usluge (11 posto), obrazovanje (2 posto).

Jedino na što su potrošači izdvajali više su otplate stambenih kredita, za koje su izdaci u odnosu na prethodnu godinu porasli 29 posto a pri tome se najviše misli na problem "švicaraca" s obzirom da tu vrstu kredita ima oko 13 posto kućanstava.

Iz kategorije: Vijesti