Datum objave: 30. Prosinac 2011

Što je bilo najbolje, a što najgore u 2011. godini?

Diana Ferić
Diana Ferić

 


Građani Šibenika i Šibensko -kninske županije, kako je pokazalo  istraživanje javnog mnijenja koje je proveo časopis Šibenik tim, podijeljeni su kada je riječ o tomu je li u 2011. godini napravljen pozitivan pomak u odnosu na godinu prije. Njih 44,2 posto misli da su pomaci vidljivi ali maleni, 4,6 posto ispitanika smatra da je učinjen značajan korak naprijed, 32,6 posto misli da nije napravljeno ništa dok njih 18,6 posto osjeća da smo u ovoj godini nazadovali.
Za razliku od podijeljenih stavova o pozitivnim pomacima u Šibeniku gotovo je jednodušna ocjena da u Šibensko-kninskoj županiji nije učinjeno gotovo ništa ili pak da se nazadovalo. Tako misli čak 65 posto ispitanika. Nitko od ispitanika nije odgovorio da je učinjen korak naprijed, a njih 24,9 posto smatra da su pomaci vidljivi ali maleni. Takve ocjene, s obzirom na znatna ulaganja u infrastrukturu i gospodarstvo županije, možda se mogu pripisati i slaboj informiranosti građana.
Anketirane smo pitali i jesu li možebitni boljitak osjetili osobno. 65,1 posto ispitanika odgovorilo je da su ove godine živjeli lošije nego lani, 32,5 posto priznaje stanoviti boljitak ali istodobno ga ne smatra previše značajnim, dok je samo jedan anketirani odgovorio da je u ovoj godini živio bolje.

Strogi građani

Naši ispitanici nisu bili darežljivi, dojam je da su bili izrazito strogi i kritični ocjenjujući ponuđene događaje, institucije i osobe koji su na bilo koji način obilježili 2011. godinu u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji. Najviše ih se dojmio humanitarni koncert koji je u studenom ove godine održan u Šibeniku radi prikupljanja novca za liječenje dvoje teško oboljelih šibenskih mališana. Taj je događaj dobio prosječnu ocjenu 4,7. Na drugo mjestu s ocjenom 4,4 plasirao se glazbeni festival Terraneo koji je ove godine prvi put održan u Šibeniku. Iznimno dobru ocjenu, 4,5 dobio je i prvi Međunarodni obrtnički i poduzetnički sajam MOGS Šibenik koji je na prostoru bivšeg TEF-a organiziralo Udruženje obrtnika Šibenik, a dobro su prošli nizozemsko-hrvatski projekt INAVIS,  NCP-ov izvoz brodova te juniori Vaterpolskog kluba Šibenik koji su dobili ocjenu 4,1.

 Veliki plus za kupalište Banj

Anketiranima su na ocjenjivanje bila ponuđena 24 događaja ili projekta koja smo izdvojili u 2011. godini. Od programa koje je  gradska vlast u Šibeniku  stavila među prioritetne najbolje su prošli izgradnja kolektora Njivice - Pekovac (3,8) i projekt uređenja kupališta Banj  (3,8), dok je projekt uređenja Poljane i gradnja podzemne garaže prošao s prosječnom ocjenom 3,5. To je dobra ocjena, međutim nezanemarivi broj anketiranih Šibenčana osjećao je potrebu dopisati primjedbu da nisu zadovoljni izabranim arhitektonskim rješenjem. Iznenađujuće je što je podizanje spomenika Draženu Petroviću u Šibeniku dobilo prosječnu ocjenu samo 3,6, a razlog su vjerojatno ( što su neki i dopisali) podijeljena mišljenja oko njegovog izgleda. Čudno je da veće ocjene nisu dobili gradnja megamarine u Mandalini u koju novac ulaže turska Dogus grupa (3,4) i  gradnja putničkog terminala na gatu Vrulje (3,4 ) jer je riječ o konkretnim investicijama koje bi trebale jamčiti brži razvoj Šibenika i otvaranje radnih mjesta. Čini se da je i u ta dva slučaja glavni uzrok škrtim ocjenama – nedovoljna informiranost i općenito slaba prisutnost tih kapitalnih ulaganja u javnosti. Ne znamo ni što je razlog da je s niskih 3,2 ocijenjena prva faza izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac u koju je uloženo više od 70 milijuna eura.

 Najviša ocjena pomorskim policajcima

Ispitanici su bili najkritičniji u ocjenjivanju osoba koje su svojim radom obilježile ovu godinu. Najvišu ocjenu (4,7) dobili su šibenski pomorski policajci koji su spasili poljske nautičare kod otoka Žirja Robert Brečević, Ante Klarić, Damir Stegić, Željko Prebanda, Nikica Magazin, Ante Kulušić i Ivan Pletikosa. Na drugom mjestu s ocjenom 4,4 je prošlogodišnja pobjednica naše ankete, plivačica Lucija Jurković Periša koja je i ove godine nizala pobjede i rekorde, a treći je petogodišnji vozač kartinga Franko Škugor koji je očigledno osvojio srca i simpatije Šibenčana. 
Političari su se plasirali ispod njih iako ih većina može biti zadovoljna jer im je rejting porastao za nekoliko postotaka u odnosu na 2010. godinu. Neke javne ličnosti iz gospodarskog, turističkog i kulturnog života nisu međutim prešle prag prolazne trojke.

Najveći gubitak – odlazak Milivoja Zenića

Građani koje smo anketirali nisu imali dvojbi oko toga što je bio najveći gubitak u 2011. godini u Šibeniku i županiji. Za njih 43 posto to je iznenadna smrt Milivoja Zenića, dugogodišnjeg ravnatelja Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i dokazanog intelektualaca, potom tragični nestanak mlade Antonije Bilić, a na trećem mjestu je zatvaranje poštanske ispostave, popularne Stare pošte.
Zanimalo nas je i kako građani ocjenjuju rad gradskim poduzeća i ustanova te nekih humanitarnih udruga. Najvišu prosječnu ocjenu 4,42 dobila je Gradska knjižnica, slijedi je Udruga Kamenčići koju su ispitanici ocijenili s 4,28, a na trećem mjestu su Udruga za promicanje inkluzije i  GP Zelenilo s 4,0. Ostala gradska poduzeća i institucije ne mogu biti nezadovoljni jer je i njihova prosječna ocjena  između 3,2 i izvrsnih 3,9. 

Sve rezultate istraživanja možete naći u novom broju časopisa Šibenik tim koji je u prodaji na kioscima i u svim prodavonicama djela uz prigodni poklon od subote, 31. prosinca. 


Iz kategorije: Vijesti