Datum objave: 15. Prosinac 2011

Ante Šare donirao 50 tisuća kuna za liječenje dječaka Mate Bralića

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudbina od rođenja slijepog petipogodišnjeg Mate Bralića iz Šibenika, duboko je potresla mnoge, a pored ostalih i Antu Šaru, nasljednika između dva svjetska rata najbogatije šibenske obitelji, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Šare se javio “Slobodnoj” moleći da mu dostavi točnu adresu obitelji Bralić, kao i točan broj na koji bi donirao za današnje prilike popriličnu svotu za liječenje maloga Mate. 

- Malo je reći da sam ganut. Odlučio sam učiniti sve da pomognem Mati i njegovoj majci Martini koja nosi svoj teški križ i čini sve da dječak cijeli život ne provede u tami. Obitelji želim uplatiti 50 tisuća kuna, a uz darove malom Mati, majci Martini uputiti riječi potpore da ustraje i pronađe kliniku koja će vratiti vid njezinu sinu - kaže Ante Šare.



Inače, nakon odluke majke Martine da javno pozove dobre ljude kako bi sinu Mati pružila vrhunsku liječničku pomoć, te pokuša od preostalog oka, zahvaljujući još uvijek sačuvanim živcima, ugradnjom čipa, omogućiti kakav-takav vid, došlo je do nevjerojatne eksplozije humanosti koja je iznenadila sve, pa i samu Martinu. 

- Ovo je uistinu nevjerojatno i neočekivano! Zovu ljudi iz svih krajeva Hrvatske. Nude novac, pomoć, savjete, informacije... Tek sada mi je žao što ranije nisam pokušala na ovaj način pomoći sinu. 

Nažalost, dugo me je držao šok nastao spoznajom da su za njegovu sljepoću krivi splitski liječnici pod čijim nadzorom je bio na intenzivnoj njezi u inkubatoru i na respiratoru.

Pozivi doista stižu sa svih strana. 

- Strpljivo čekam informaciju od jednog našeg liječnika iz Los Angelesa koji radi na tome da Mati osigura operaciju na jednoj tamošnjoj klinici i tako bi omogućili da progleda barem na jedno oko. No, onda mi se na telefon javlja jedan Riječanin s novim prijedlogom. 

Uvjerio me da se javim u Zagreb liječnici Rafaeli Rentić-Čop koja ima dobre veze s jednom bolnicom u Rusiji gdje sasvim drukčijim metodama omogućava slijepim osobama da progledaju. 

Spomenuta liječnica je već uspješno posredovala pri liječenju slijepih pacijenata. Odmah sam nazvala doktoricu Rafaeli i već sam joj uputila otpusno pismo i drugu dokumentaciju koju je ona proslijedila u Rusiju. Tvrdi da bi odgovor mogao stići za 15-ak dana. 

U međuvremenu će, nadam se, stići i informacije iz SAD-a, a vjerujem i prikupiti dovoljno novca potrebnog za takve medicinske zahvate, tako da ću bez odgađanja krenuti s malim Matom u jednu od spomenutih zemalja - kaže Martina Bralić.

Foto: Slobodna Dalmacija

Iz kategorije: Vijesti